3 December 2024
mun. Chișinău

Tratamentul modern al malformaţiilor cardiace la copii, o necesitate pentru Moldova

Tratamentul minim-invaziv al bolilor cardiace la copii este aplicat cu succes în mai multe ţări. Procedura este disponibilă pentru fiecare pacient, deoarece acest serviciu medical este asigurat de stat. Terapia permite înlăturarea cu uşurinţă a defectului inimii, cu ajutorul unui cateter şi a dispozitivelor medicale specifice. Procedura înlocuieşte operaţia pe cord deschis, care provoacă dureri post-intervenţionale, complicaţii şi implică o reabilitare de lungă durată. În Moldova, tratamentul minim – invaziv al patologiilor cardiace congenitale la copii este imperativ, însă nu există condiţii pentru realizarea acestuia.

Situaţia s-ar putea schimba în următorii ani. Şi asta datorită unui cunoscut cardiolog-pediatru din Suedia, care va ajuta medicii din ţara noastră să pună bazele chirurgiei minim-invazive în tratamentul copiilor cu afecţiuni cardiace congenitale.

watermarked-petru-liuba-web
Foto: Petru Liuba

Este vorba despre profesorul Petru Liuba de la Centrul Universitar de Chirurgie Pediatrică Lund, care a realizat deja primele intervenţii de acest fel în ţara noastră. Procedurile au fost efectuate în cadrul unui proiect de colaborare cu specialişti în cardiologie intervenţională din Chişinău.

emedicina.md: Cum a început colaborarea cu specialiştii în cardiologia intervenţională din Capitală?

Petru Liuba: Colaborarea pe care o am cu specialiştii din Moldova este bazată pe nevoia pacienţilor de a-şi trata bolile de inimă. Nu este o dorinţă personală de a face lucruri fenomenale. Scopul meu este să contribui la rezolvarea unei probleme stringente: de a crea condiţii pentru tratamentul minim-invaziv al malformaţiilor congenitale la copii. Sper că acest proiect, demarat de doctorul habilitat în ştiinţe medicale Ion Popovici şi echipa lui, se va încheia cu succes. Iar asta se va întâmpla atunci când specialiştii din Moldova vor putea spune, cu certitudine, că au reuşit să asigure accesul pacienţilor la un diagnostic şi tratament timpuriu. Deocamdată, un asemenea sistem nu există aici.

emedicina.md: Ce măsuri trebuie întreprinse pentru a pune bazele acestui sistem?

Petru Liuba: În primul rând este nevoie de specialişti bine pregătiţi. De asemenea, este necesar sprijinul din partea autorităţilor. Problemele de sănătate nu pot fi rezolvate doar de instituţiile medicale. Este nevoie de finanţare, pentru că terapia minim-invazivă este foarte costisitoare. Numai dispozitivele medicale costă mii de euro.

emedicina.md: Care este misiunea Dumneavoastră în cadrul acestui proiect?

Petru Liuba: Misiunea mea este să ajut colegii să realizeze astfel de intervenţii. De asemenea, vreau să-i ajut să pună bazele unui sistem eficient de diagnostic şi tratament, prin metode intervenţionale, a patologiilor cardiace la copii. Astfel încât cei mici să fie diagnosticaţi timpuriu şi să beneficieze de aceste intervenţii minim – invazive în momentul potrivit.

emedicina.md: În cât timp poate fi edificat în ţara noastră acest sistem de cardiologie intervenţională la copii?

Petru Liuba: Pentru început, trebuie stabilite obiectivele şi termenele de realizare. În primul rând, e necesar de a crea o punte dintre medicul care stabileşte diagnosticul şi cel care tratează boala. În Republica Moldova nu se întâmplă aceasta. Diagnosticul trebuie stabilit de medicul pediatru, neonatolog sau obstetrician. Ultimul poate depista patologia cardiacă în perioada intrauterină, în urma investigtaţiilor ultrasonografice. Dacă am rezolvat această problemă, atunci putem demara următoarea etapă. Vorbim despre formarea experţilor în cardiologia intervenţională la copii.  În continuare, urmează cea mai dificilă muncă. Este nevoie de finanţare din partea statului, din partea Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Rezultate bune pot fi obţinute cu bani, entuziasmul nu este suficient. În Suedia costurile acestor intervenţii sunt acoperite în totalitat de stat. Aşa trebuie să fie şi în Republica Moldova.

Printre avantajele tehnicilor minim-invazive se numără incizii mai mici, risc mai mic de sângerare, dureri postoperatorii mai mici, risc scăzut de infecții, perioada de spitalizare mai scurtă etc.

Statisticile arată că aproximativ 600 de copii se nasc anual cu vicii cardiace congenitale. Potrivit şefei Clinicii de pediatrie a Institutului Mamei şi Copilului, Ina Palii, aproximativ 40 la sută dintre minorii care suferă de malformaţii cardiace necesită să fie trataţi prin această metodă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *