Un nou-născut a fost operat cu succes de o echipă mixtă de medici de la Institutul Mamei și Copilului și Spitalul Clinic Republican, după ce a fost diagnosticat, încă înainte de naștere, cu stenoză critică de valvă a arterei pulmonare, un viciu cardiac grav.
Acum două zile, după efectuarea ultrasonografiei la maternitate, medicii i-au dat femeii în vârstă de 30 de ani o veste tristă – copilul avea o problemă cardiacă, iar singura soluție era ca pruncul să fie operat imediat ce apare pe lume.
Inițial, doctorii i-au recomandat să plece pentru operație la o clinică din Kiev, Ucraina. Totuși, după mai multe consultări cu medicul Anatol Ciubotaru, familia a decis ca intervenția să fie efectuată acasă, în Moldova. Profesorul i-a explicat femeii că o deplasare la o distanță atât de mare ar putea fi riscantă, întrucât nașterea ar putea surveni în orice moment.
Mai mult, doctorii moldoveni i-au asigurat pe membrii familiei că în țara noastră există toate utilajele, aparatele medicale necesare și specialiști suficient de bine pregătiți pentru a efectua o astfel de intervenție. La scurt timp, conducerea Spitalului Clinic Republican, în comun cu cea a Institutului mamei și Copilului, au organizat o echipă mixtă de medici, condusă de academicianul, profesorul universitar, ginecologul IMC Marin Rotaru.
Deoarece femeia avea insuficiență de lichid amniotic – ceea ce prezenta risc pentru nașterea copilului, doctorii au decis că micuțul trebuie să apară pe lume prin cezariană. Imediat după naștere, care a decurs fără complicații, pruncul a fost transferat într-o sală de operație alăturată, unde echipa de doctori, în frunte cu șeful departamentului Chirurgie cardiovasculară, Oleg Repin, l-au operat pe nou-născut. Întreg procesul a fost supravegheat și ghidat de cardiochirurgul Anatol Ciubotaru.
În prezent, starea copilului este stabilă, cu dinamică pozitivă, iar mama se simte bine. Ambii se află internați în Secția Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Republican.
Nu este prima dată când doctorii Spitalului Clinic Republican, împreună cu cei ai Institutului Mamei și Copilului, colaborează pentru a salva vieți.
Astfel, anul 2016 a început și s-a încheiat cu o operație asemănătoare, ambele soldându-se cu succes.
În continuare vă prezentăm lista medicilor care au efectuat operația:
Institutul Mamei și Copilului:
- Ginecologul Marin Rotaru
- Ginecologul Ion Bobu
- Rezidenta Alina Toncoglaz
- Neonatologul Ludmila Brunci și asistenta acesteia Elena Cebotaru
- Ecocardiografistul Anatol Caraman
Spitalul Clinic Republican:
- Directorul SCR, profesorul Anatol Ciubotaru
- Șeful Departamentului de cardiochirurgie, Oleg Repin
- Cardiochirurgul Eduard Cheptănaru
- Cardiochirurgul Grigore Namesnic
- Șeful Departamentului reanimare și Terapie Intensivă, Alexandru Botizatu
- Cariochirugul Nichifor Șciuca
Anesteziologi-reanimatori în Cardiochirurgie:
- Șefa Secției Terapie Intensivă Cardiochirurgie copii, Veronica Dogotaru
- Anesteziologul Dumitru Frunze
- Anesteziolog –reanimatorul Sergiu Gujuman
Asistente Secția Reanimare:
- Rodica Atamaniuc
- Eleonora Răilean
- Ina Popovici
Asistență medicală/Anestezie:
- Lilia Telesco
Asistente operație:
- Dumitrița Păcală
- Olesea Glighina
Cardiologie intervențională:
- Șeful laboratorului de chirurgie endovasculară, Eduard Bernaz
- Cardiologul intervenționist copii Ilona Cucu
- Cardiologul intervenționist adulți Eugen Cerevan
Asistență medicală în cateterism cardiac:
- Alina Riscinscaia