21 November 2024
mun. Chișinău

Vaccinarea împotriva gripei va începe în luna octombrie

Vaccinarea împotriva gripei sezoniere va începe în luna octombrie, perioada optimă pentru formarea imunității, potrivit medicului Ștefan Gheorghiță de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, citat de Europa Liberă. Medicul mai spune că personalul medical are deja lista persoanelor care urmează să fie vaccinate. Contraindicații la vaccinul anti-gripal nu sunt și nu au fost înregistrate reacții post-vaccinale.

Ministerul Sănătății a anunțat că Republica Moldova a recepționat un lot de 200 mii de doze de vaccin antigripal, procurat din sursele fondului măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Compoziția vaccinului corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și are patru componente – AH1N, AH3N2 și două de tip B. Vaccinul a fost stocat în condiții sigure cu respectarea cerințelor de stocare în cadrul Depozitul Național de Vaccinuri ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). Lotul de vaccin urmează să fie distribuit, conform planurilor existente de imunizare, în instituțiile medico-sanitare din țară. Compania Națională de Asigurări în Medicină va aloca peste 20 de milioane de lei pentru vaccinul antigripal.

Prioritar, vor fi vaccinați angajații cu risc sporit de îmbolnăvire la gripă, persoanele cu maladii cronice și imunitate compromisă, vârstnicii, gravidele, lucrătorii medicali și angajații structurilor de forță, etc. Vaccinarea contra gripei poate fi efectuată concomitent cu vaccinarea contra infecției COVID-19.

Ministerul Sănătății mai anunță că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cauzate de gripă. Vaccinurile anti-gripale contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a formelor severe de boală, prevenirea complicațiilor, spitalizării și deceselor cauzate de gripă.

În sezonul 2022-2023, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximat 2.000 de cazuri de gripă sezonieră și patru decese a persoanelor nevaccinate.

În timpul pandemiei de COVID-19, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă. Specialiștii au explicat asta prin faptul că oamenii respectau atunci măsurile de protecție și de prevenire a răspândirii virusului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *