22 November 2024
mun. Chișinău

Verdețurile de primăvară care îți asigură porția de sănătate

Verdețurile de primăvară care îți asigură porția de sănătateAstenia de primăvară și anemia pot fi combătute mai repede, dacă meniurile noastre devin ”verzi”. Leurda, urzicile, spanacul, ceapa verde, pătrunjelul și ridichile ne asigură o adevărată porție de sănătate.

Specialiștii în nutriție susțin că verdețurile de primăvară refac rezerva de antioxidanți, ajută la eliminarea toxinelor, reduc nivelul colesterolului și întăresc sistemul imunitar.

Urzicile, de pildă, sunt bogate în magneziu, fier și acid folic. Plantele fragede, consumate crude, ajută la curățarea sistemului digestiv, rinichilor și sângelui. Ceaiul de urzici este folosit pentru pietre la rinichi, infecții ale tractului urinar, probleme ale prostatei, menstruație dureroasă, dar și pentru frumusețe.

Leurda sau usturoiul sălbatic fluidizează circulația sângelui, ajută digestia și tratează insomnia. Din punct de vedere terapeutic, leurda, care are un gust și un puternic miros de usturoi, este considerată una dintre cele mai apreciate medicamente din lume. Uimiți de efectele sale deosebite asupra inimii și vaselor de sânge, oamenii de știință au declarat leurda ”planta mileniului trei”.

Un alt element vedetă al acestui sezon este spanacul. Planta este bogată în potasiu, calciu și fosfor. De asemenea, conține cantități prețioase de clorofilă, care reprezintă un puternic agent de detoxifiere. Spanacul mai ajută la eliminarea din sânge a pesticidelor, coloranților și conservanților din alimente.

Salata de pătrunjel ține sub control tensiunea arterială, ajută la menținerea rezistenței și elasticității pereților vaselor de sânge, prevenind accidentele vasculare. Mai mult, consumat crud sau sub formă de infuzie, pătrunjelul combate respirația urât mirositoare.

Și ridichile au o mare importanță pentru sănătate. Aceste plante leguminoase sunt bogate în vitaminele B și C, potasiu, sodiu, calciu, magneziu și alte minerale, ajută la eliminarea grăsimilor și conțin cantități importante de antioxidanți.

Iar ceapa verde conține multă vitamina C, potasiu și calciu, previne tromboza și afecțiunile cardiovasculare. Mai mult, potrivit publicației britanice The Huffington Post, consumul zilnic de ceapă reduce incidența cancerului pulmonar. Datorită faptului că are un puternic rol detoxifiant, ajută la eliminarea din organism a metalelor grele din noxele industriale sau gudroanele din fumul de țigară.

În piețele din Chișinău, un kilogram de ceapă verde, mărar și pătrunjel poate fi cumpărat cu aproximativ 100 de lei. Urzicile și ridichile sunt vândute cu până la 35 de lei pentru un kilogram. Pentru o legătură de leurdă, comercianții cer doi lei, iar pentru cea de spanac – opt lei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *