Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a efectuat în după-amiaza zilei de marți o vizită neanunțată la Policlinica Institutului Oncologic din Chișinău. Asta după ce mai mulți bolnavi de cancer, rude și prieteni ai acestora s-au plâns, pe rețelele de socializare, dar și la linia a verde a ministerului, că sunt nevoiți să stea la cozi interminabile la ușile medicilor, să achite prețuri mari pentru medicamente și servicii medicale, dar și că trebuie să plătească mită unor doctori. Ca să se convingă de toate astea, demnitarul a decis să viziteze saloanele și să stea de vorbă cu pacienții. Vizitele inopinate nu se opresc aici, a atenționat ministrul Glavan.
Potrivit portalului deschide.md, ministrul Sănătății a ajuns la Policlinica Oncologică în jurul orei 14:00. Holurile instituției medicale erau mai puțin aglomerate, față de îmbulzeala care se înregistrează în prima jumătate a zilei. În discuțiile cu aproximativ 30 de pacienți, aceștia au confirmat faptul că sunt nemulțumiți de tarifele mari pentru medicamente, dar și pentru serviciile medicale prestate. Totodată, oamenii și-au exprimat nemulțumirea că pierd ore în șir pentru a reuși să intre în cabinetul medicului.
În context, Ruxanda Glavan le-a spus pacienților că: „Odată cu implementarea sistemului informațional unic în toate instituțiile medicale, procesul de programare va fi organizat mai eficient. Până atunci, îi rog pe oameni să fie îngăduitori. Din păcate, bolnavi sunt mulți, iar specialiști puțini. Important este ca fiecare persoană diagnosticată cu maladie oncologică să beneficieze de tratament gratuit împotriva cancerului, întrucât acesta este garantat de stat atât pentru pacienții cu poliță, cât și fără”.
Câțiva pacienți din Comrat și Tiraspol au confirmat faptul că nu au asigurare în sănătate și nici bilet de trimitere de la medic, dar au fost tratați gratuit.
„Sunt din stânga Nistrului și nu am poliță de asigurare medicală. Am venit aici singură, fără bilet de trimitere de la medic. Am fost operată și, slavă Domnului, sunt bine. Nu am achitat nici pentru intervenție, nici pentru medicamente. Medicii au avut o atitudine bună față de mine. Nu am ce să le reproșez”, a menționat Irina Balîca.
„Am fost investigat aici. Nimeni nu mi-a cerut un ban. Am venit fără bilet de trimitere, pentru că medicul de la spitalul raional a refuzat să mi-l elibereze. Medicii de aici au fost înțelegători și mi-au oferit posibilitatea să fac o investigație costisitoare în baza poliței, deși nu aveam programare”, a spus Ion Botnaru.
Iar un bărbat din Fălești i-a povestit ministrului despre calvarul pe care l-a trăit în spitalul raional. Acesta a declarat că un neurochirurg i-a cerut de mai multe ori mită, însă nu i-a acordat ajutor medical. Pacientul s-a plâns la linia verde a ministerului, dar nimeni nu a întreprins nicio măsură. Prin urmare, Ruxanda Glavan a luat act de toate doleanțele și a dat asigurări că se va implica personal în rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii. La scurt timp, ministrul a inițiat o anchetă internă în privința cazului de la Fălești.
Ruxanda Glavan a îndemnat pacienții să nu achite suplimentar pentru serviciile medicale și să reclame toate abuzurile din partea medicilor conducerii tuturor spitalelor sau la linia verde a Ministerului Sănătății – 72 10 10. Totodată, bolnavii sunt încurajați la internare să informeze, sub protecția anonimatului, despre solicitările de plăți informale din partea angajaților spitalelor.
„Ministerul Sănătății depune eforturi pentru a combate corupția din sistemul medical și abuzul față de pacienți. Astea afectează nu doar calitatea asistenței medicale, ci și buna funcționare a sistemului. Corupția pune în pericol sănătatea și viața oamenilor. În calitate de ministru, nu voi tolera astfel de nereguli. În aceste condiții, reformele implementate de Ministerul Sănătății sunt în zădar. Cei care alimentează corupția în spitale trebuie sa răspundă în fața legii. Toate cazurile de corupție vor fi semnalate la CNA, iar persoanele implicate se vor alege cu diverse sancțiuni”, a declarat Ruxanda Glavan.
Anterior, ministrul Sănătății a solicitat managerilor instituțiilor medicale să întreprindă măsuri pentru a combate fenomenul plăților informale. Reprezentanții Institutului Oncologic au fost primii care a răspuns acestui apel. Astfel, personalul medical a fost instruit de reprezentanții Centrului Național Anticorupție cum să combată acest flagel.