18 May 2024
mun. Chișinău

17 noiembrie – Ziua mondială a prematurității

Peste 1500 de copii s-au născut anul trecut înainte de termen, în Republica Moldova. Numărul prematurilor rămâne stabil în ultimii ani, dar problema este în continuare gravă. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății, cu ocazia Zilei mondiale a prematurității marcată anual, în data de 17 noiembrie.

Prematuri sunt considerați copiii care vin pe lume înainte de săptămâna 37 de sarcină. Anul trecut, 1552 de copii s-au născut înainte de termen. În 2021, numărul prematurilor a fost de 1700, dar, potrivit autorităților, nu putem vorbi despre o descreștere sau o creștere, ci despre o stabilitate, întrucât, în ultimii ani, a scăzut și numărul nașterilor.

Cauzele pentru care copiii se nasc înainte de termen sunt diverse, a menționat pentru emedicina.md medicul ginecolog-oncolog Angela Gudima-Stratulat.

„Sarcina multiplă (cu mai mult decât un făt) poate fi cauza unei nașteri premature. De asemenea, copiii se pot naște înainte de termen în caz de anamneză, proces care are rolul de a scoate în evidență bagajul genetic, problemele de sănătate și istoricul medical al mamei, pentru stabilirea unui diagnostic precis. Nașterea prematură poate surveni și ca urmare a unor patologii ale colului uterin, placentei sau uterului, infecții ale tractului genital, dar și altor sisteme. Printre cauze se numără anumite boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, anemia și diabetul, avorturile multiple, complicații ale sarcinii, prea mult lichid amniotic, sângerări vaginale și malformații fetale. Crește riscul apariției unor complicații care pot duce la nașterea prematură și în cazul femeilor care fumează, consumă alcool sau droguri ori în cazul celor care au o greutate mai mică sau mai mare decât indicele de masă corporală. Nerespectarea programului specific de îngrijire prenatală, care cuprinde mai multe tipuri de investigații, din lipsă de bani sau alte motive, tot poate duce la o sarcină prematură. Evenimentele stresante, cum ar fi pierderea unei persoane dragi, violența domestică, precum și activitățile fizice care suprasolicită și numărul mare de ore petrecute la locul de muncă poate tripla riscul sarcinilor premature”, susține Angela Gudima-Stratulat.

Bebelușii născuți prematur sau cei cu diverse probleme de sănătate, au nevoie de tratament special imediat după naștere. Specialitatea medicală dedicată îngrijirii nou-născuților, indiferent dacă aceștia vin pe lume sănătoși, prematur sau cu diferite afecțiuni, este neonatologia.

Institutul Mamei și Copilului (IMC) este una dintre cele două instituții din Republica Moldova, care este și cea mai mare, unde se acordă ajutor medical calificat și de înaltă calitate pentru copii cu greutate foarte mică și extrem de mică la naștere. Cea de-a doua instituție unde sunt îngrijiți prematurii este Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din Chișinău.

Șefa secției prematuri din cadrul Institutului Mamei și Copilului, Ludmila Pînzari, a declarat pentru emedicina.md că, în prezent, la IMC, sunt internați 23 de copii, care sunt sub supravegherea a cinci asistente medicale.

„Cel mai mic s-a născut la 25 de săptămâni, cu o greutate de 870 de grame. Micuțul se află sub supravegherea medicilor de mai bine de două luni. Cu cât copilul se naște mai devreme, iar greutatea este mai mică, cu atât are nevoie de mai multă atenție din partea medicilor. Internarea poate dura până la patru luni”, a menționat Ludmila Pînzari.

De Ziua Prematurității, atât angajații Secției prematuri și Secției Reanimare și terapie intensivă nou-născuți a IMC, cât și cei de la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, le-au făcut o surpriză mamelor care au copii născuți prematur, internați în această instituție medicală. Mai exact, cu sprijinul donatorilor, le-au dăruit marsupii, articole vestimentare, scaune auto pentru copii, dar și produse de îngrijire.

Ministerul Sănătății mai anunță că, în curând, cei aproximativ 700 de nou-născuți prematuri care ajung din toată țara în Secția „Prematuri” a Institutului Mamei și Copilului vor fi examinați și tratați în condiții moderne. Secția care este amplasată într-un bloc cu două nivele este în proces de reparație capitală, în cadrul unui proiect transfrontalier cu România. Pentru renovarea secției, Ministerul Sănătății a alocat în acest an șapte milioane de lei, iar contribuția Uniunii Europene este de peste un milion de euro. Secția va fi dotată inclusiv cu echipament medical performant și urmează să fie inaugurată în 2024.

Neonatologia este singura știință medicală care a fost înființată în Republica Moldova. Fondatorul și coordonatorul Serviciului național de perinatologie și neonatologie în cadrul Institutului Mamei și Copilului a fost renumitului savant, singurul profesor universitar, doctor habilitat în neonatologie, regretatul Petru Stratulat. Timp de 40 de ani de activitate, Petru Stratulat a reușit să îmbunătățească semnificativ condițiile de diagnosticare și tratament a femeilor însărcinate și a nou-născuților, prin reformele pe care le-a promovat. Ironia sorții, fiul său, Mihai Stratulat, s-a născut prematur și, peste ani, a devenit medic de copii și a deschis propria clinică pentru copii, în cadrul căreia sunt acordate servicii medicale prietenoase celor mici, iar utilajele medicale sunt de ultimă generație.

„M-am născut prematur, la 30 de săptămâni, cu o greutate de 1400 de grame. În acea perioadă, nu erau echipamente moderne destinate îngrijirii nou-născuților, iar experiența doctorilor în tratarea copiilor era una foarte modestă. Datorită celui mai bun doctor, tatăl meu, care a decis să schimbe considerabil condițiile de diagnosticare și tratament, sunt astăzi în viață. Peste câțiva ani, tot tatăl meu a fost cel care a fondat Catedra de neonatologie și prima secție de Terapie Intensivă neonatală. În această secție, am făcut rezidențiatul în neonatologie și am activat. În prezent, lucrez la o clinică privată. Săptămânal, examinez prematuri și mă bucur să constat că tot mai mulți micuți născuți înainte de termen cresc și se dezvoltă la fel ca acei copii născuți la termen. Această reușită se datorează unui management corect al copilului prematur la naștere, dar și după naștere, din partea medicilor neonatologi. Prematurii sunt copii luptători și adevărați campioni! Iar toți campionii au nevoie de antrenori, adică de medicii neonatologi și părinți”, a precizat pentru emedicina.md pediatrul și neonatologul Mihai Stratulat.  

La nivel mondial, în fiecare an, 15 milioane de copii se nasc înainte de termen, iar acest număr este în creștere, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății. Complicațiile care apar în situația nașterilor înainte de termen reprezintă principala cauză a mortalității în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani. Aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenții moderne și rentabile.