21 May 2024
mun. Chișinău

Premieră. Bolnavii de cancer la sân vor primi medicamente compensate sau gratuite  

Persoanele care suferă de cancer mamar vor putea beneficia, în premieră,  din 1 ianuarie 2024, de medicamente compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Mai mult, pacienții nu vor mai trebui să se deplaseze la Institutul Oncologic pentru a le obține. Preparatele vor putea fi ridicate din orice farmacie contractată de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM).

Astfel, potrivit CNAM, medicamentele cu denumirea comună internațională „anastrozolum” și „tamoxifenum” vor fi prescrise de către oncolog sau medicul de familie, în baza indicației medicului specialist în oncologie.

Decizia de a introduce aceste două preparate oncologice în lista medicamentelor compensate sau gratuite a fost luată, recent, de către Consiliul pentru medicamente compensate.

Conform datelor Institutului Oncologic, de aceste preparate urmează să beneficieze aproximativ 2.500 de persoane.

Pentru compensarea medicamentelor pentru bolnavii de cancer la sân, pentru anul 2024, este nevoie de suma de 1,8 milioane de lei, bani care vor fi prevăzuți în fondurile de asigurare medicală obligatorie.

În prezent, asigurarea pacientelor care suferă de cancer mamar cu medicamentele necesare se efectuează prin intermediul Institutului Oncologic. Pentru a intra în posesia produselor farmaceutice, bolnavii din întreaga țară sunt nevoiți să se deplaseze în capitală, odată la fiecare trei luni.

Deși cheltuielile adiționale pentru transport sunt suportate de CNAM, posibilitatea de a ridica medicamentele direct din farmaciile din localitate va fi un avantaj semnificativ pentru acești bolnavi, susțin autoritățile.

În fiecare an, peste o mie de femei și bărbați din Republica Moldova primesc verdictul crud că suferă de cancer de sân. Îmbucurător este că, dacă este descoperit din timp, acest tip de cancer poate fi vindecat în proporție de 95% din cazuri, iar pacienții își pot recâștiga o bună calitate a vieții. Cu toate acestea, sute de oameni pierd lupta cu boala.