23 November 2024
mun. Chișinău

Noi detalii înfricoșătoare despre scandalul alimentelor alterate. Conducerea Direcției Educației din Capitală, demisă

Foto: Tatiana Nagnibeda-Tberdohleb

Firmele care livrau produse grădinițelor și școlilor din Capitală vindeau aceleași produse, dar cu prețuri diferite pentru fiecare sector. În unele cazuri, diferența era de aproape de 50 la sută. Aceasta este doar una dintre cele mai grave abateri, constatate de o comisie specială a Primăriei, care a investigat modul în care produsele alterate aveau să ajungă pe mesele copiilor. Raportul a fost prezentat astăzi, la ședința direcțiilor municipale de la Primărie. Tot astăzi, primarul Dorin Chirtoacă a anunțat că șefii direcțiilor Educație, care sunt suspendați din funcție, vor fi destituiți din funcție. De asemenea, va fi demisă întreaga conducere a Direcției Generale Educație Tineret și Sport din Capitală, în frunte cu șeful acesteia, Tatiana Nagnibeda-Tberdohleb.

Pofta vine… livrând 

Foto: Mihai Moldovanu

Potrivit raportului prezentat de șeful Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, de mai mulți ani licitațiile erau câștigate de aceleași firme sau de companii conduse de aceleași persoane. Mai mult, aceleași firme câștigau licitațiile în mai multe sectoare și livrau produse în școli și grădinițe. Deși produsele alimentare livrate erau aceleași, acestea erau vândute la prețuri total diferite direcțiilor de sector. De exemplu, un kilogram de brânză cu cheag tare era vândut în sectorul Râșcani cu aproape 40 de lei mai scump, decât la Ciocana. La fel și untul, unde într-un sector kilogramul era vândut cu 73 de lei, iar în altul cu aproape o sută de lei. Iar diferența de preț în cazul unui kilogram de pește livrat de același agent economic era de 20 de lei.

Aceeași Mărie, cu altă pălărie!

Comisia de anchetă a scos la suprafață că mai  mulți  angajați  publici au  aranjat licitațiile,  favorizând  anumiți  agenți  economici.  Funcționarii  publici, care  erau membri ai grupului de achiziții responsabili de organizarea licitațiilor,  nu și-au  îndeplinit  corespunzător  atribuțiile. Cei care ar fi trebuit să se asigure că micuții vor primi produse calitative, urmăreau, de fapt, un singur scop – câștigul financiar. Astfel, ei îi favorizau pe anumiți agenți economici care participau la licitații. Totodată, s-a constatat  că la licitații participau mai mulți agenți economici, dar care erau administrați de aceeași persoană fizică. Astfel, din toată povestea aceasta au avut de câștigat atât agenții economici, cât și funcționarii. Mai mult, deși știau despre aceste ilegalități, șefii de direcții insistau ca managerii grădinițelor să primească produsele alterate. Pe lângă șefii de direcții, care vor fi demiși, vor mai fi sancționați disciplinar pretorii și vicepretorii, care nu au luat măsuri pentru a preveni astfel de situații. Comisia a recomandat municipalității să examineze alternative de asigurare cu alimente a copiilor din grădinițe, cum ar fi încheierea contractelor cu firmele de catering. Totodată, comisia a propus crearea unui serviciului unic de achiziții publice în cadrul direcției Educație.

La sfârșitul lunii noiembrie, 17 persoane au fost reținute în dosarul alimentelor alterate. Procurorii și ofițerii anticorupție susțin că bănuiții livrau produse de o calitate dubioasă în școlile și grădinițele din Chișinău. Potrivit Centrului Național Anticorupție, procesul de achiziții publice avea loc cu abateri grave de la legislație, fiind favorizați anumiți agenți economici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *