Primii 400 de bolnavi de hepatită virală C s-au vindecat. Și asta datorită tratamentelor moderne, implementate în premieră în țara noastră la începutul anului 2017. Până în prezent, terapia a fost inițiată de 3300 de pacienți.
„Când am implementat schemele moderne de tratament, unii dintre bolnavi și medici au fost reticenți. Dar acum, oricine se poate convinge: medicamentele pe care le-au administrat pacienții și-au făcut efectul. Și persoanele care s-au tratat pot confirma acest adevăr. Încurajez toți pacienții de hepatită virală C să aibă încredere în tratamentele moderne asigurate de autorități, dar și în medici”, a anunțat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, în cadrul unei conferințe de presă.
Primele dosare care au ajuns la comisia ministerului Sănătății au fost depuse de 22 de bolnavi din raionul Rezina. Aceștia au fost primii care au finalizat cu succes tratamentul.
„Am avut încredere de la bun început în acest tratament revoluționar și i-am încurajat pe pacienții mei să-l urmeze. Unii bolnavi, care s-au tratat multă vreme de hepatita C fără succes, erau derutați. Dar le-am spus că terapia modernă le oferă o șansă la viață și dacă vor respecta toate recomandările mele, se vor însănătoși. Îi sunam în permanență și mă interesam cum decurge tratamentul. Voiam să mă asigur că respectă regimul alimentar și ora de administrare a medicamentului. Am fost foarte fericită în ziua în care investigațiile medicale au confirmat faptul că toți cei 22 de pacienți s-au vindecat”, a spus Maria Vrabie, medic infecționist din cadrul Spitalului Raional Rezina.
Beneficiarii terapiei moderne au spus că nu mai sperau să se vindece vreodată. Ei consideră un miracol faptul că după o lună de tratament au învins boala.
„Sincer, nu credeam în acest tratament. Când după trei săptămâni analizele medicale au arătat că sunt sănătos, nu-mi venea să cred. Aveam impresia că visez. În sfârșit, sunt sănătos! Mulțumesc ministerului Sănătății și medicilor, care au făcut tot posibilul Ca să ne tratăm. Este un rezultat concret, nu vorbe goale”, a menționat Ion Sârbu, fost pacient.
Ministerul Sănătății a anunțat la sfârșitul anului 2016 că au fost achiziționate medicamente moderne pentru hepatita virală C. Atunci a fost creată o comisie, responsabilă de recepționarea dosarelor bolnavilor și indicarea tratamentului. Medicamentele administrate anterior nu tratau maladia, ci doar mențineau funcțiile ficatului. Deoarece erau scumpe, puțini pacienți beneficiau gratuit de aceste preparate. Astfel, la sfârșitul anului 2016 pe lista de așteptare se aflau aproape trei mii de bolnavi, dintre care mulți erau în stare gravă.
Terapia cu medicamentele noi costă între 6000 de lei și 9000 mii de lei și este disponibilă pentru toți bolnavii de hepatită virală C, inclusiv ciroze. În plus, aceasta nu provoacă reacții adverse și tratează infecția în decurs de până la două luni. Până în prezent, comisia ministerului Sănătății a recepționat 5230 de dosare de la pacienți.