Pare paradoxal, dar consumul grăsimilor te poate ajuta să slăbești. Cel puțin asta susțin autorii unui nou studiu efectuat în Marea Britanie. Raportul controversat a fost întocmit de către National Obesity Forum și Public Health Collaboration, iar cercetătorii spun că actualele standarde ale unui mod sănătos de viață sunt greșite. Ipoteza este susținută inclusiv de argumentul potrivit căruia rata obezității este foarte ridicată. Oamenii de știință mai susțin că obsesia din zilele noastre, de a avea o dietă săracă în grăsimi, provoacă oamenii să mănânce mai mult, dar anume gustările dintre mese îi face să se îngrașe.
Potrivit cercetării, o dietă care include lactate cu grăsimi, precum brânza, laptele și iaurtul, scade riscul obezității. Cele mai nutritive alimente naturale disponibile cum ar fi peștele, carnea, ouăle, lactatele, nucile, semințele, avocado – toate conțin grăsimi saturate. Studiul, care a stârnit reacții controversate în rândul comunității științifice, mai arată că grăsimile saturate nu provoacă boli de inimă, iar lactatele chiar pot ajuta la protejarea sistemului circulator.
Printre concluziile cercetării se mai numără:
-Alimentele procesate, care au pe etichete precizări precum ”fără grăsimi”, ”degresat”, ”reduce colesterolul”, trebuie evitate cu orice preț;
-Oamenii care suferă de diabet zaharat de tip 2 (cel mai frecvent tip de diabet, non-insulino-dependent) trebuie să consume alimente bogate în grăsimi în locul celor bazate pe carbohidrați;
-Zahărul trebuie evitat cu orice preț, pentru că nu are valoare nutritivă;
-Trebuie să încetăm să numărăm cu strictețe caloriile;
-Ideea că sportul compensează o dietă nesănătoasă este un mit;
-O dietă săracă în carbohidrați, dar bogată în grăsimi sănătoase este un mod eficient și sigur de a preveni adăugarea kilogramelor și reduce riscul apariției bolilor de inimă;
-Autorii studiului fac apel la revenirea la alimentele obișnuite, precum carnea, peștele și lactatele, combinate cu cele bogate în grăsimi sănătoase cum ar fi avocado sau nucile;
-Consumul de lactate obișnuite nu îngrașă;
-Grăsimile saturate nu cauzează boli de inimă.
Unul dintre autorii studiului, profesorul David Haslam, directorul NOF, a declarat că: “Tratez pacienți în fiecare zi și am înțeles repede că recomandările potrivit cărora dietele sărace în grăsimi sunt un leac universal, sunt profund greșite. Eforturile actuale au eșuat, nivelul obezității este cel mai înalt din istorie și nu există semne de reducere”.
Cercetările anterioare au demonstrat că o cantitate moderată de grăsimi este esențială pentru sănătate. Grăsimile ajută organismul să absoarbă vitaminele A, D și E. Sunt diferite tipuri de grăsimi, iar unele sunt mai benefice decât altele.
Oamenii de știință și medicii spun că înlocuirea grăsimilor saturate cu cele nesaturate reduce nivelul colesterolului în sânge. Cele nesaturate se găsesc, în special, în uleiurile vegetale, și sunt de două tipuri: polinesaturate și mononesaturate. Primele includ și așa-numiții acizi grași omega-3 și omega-6, care nu pot fi sintetizați de organism, dar care sunt esențiali pentru sănătate. Consumul limitat de aceste grăsimi sănătoase, care se găsesc în nuci, alune, semințe, avocado, măsline, ouă etc. ajută la menținerea unui sistem cardiovascular sănătos și un sistem nervos echilibrat.
Sursa: The Telegraph