Toamna, în întreaga țară, strugurii mustesc în butoaie. Înainte să devină vin, licoarea lui Bachus trece prin faza tulburelului, acel suc dulce-acrișor de fructe, care este în proces de fermentație alcoolică. În această perioadă, tulburelul curge gârlă în curțile din satele noastre. Pentru că este considerat mai mult un suc de struguri, această băutură este consumată de la mic la mare. Totuși, trebuie să fim foarte atenți, pentru că excesele ne pot pune sănătatea în pericol.
Este foarte important să facem diferența între sucul de struguri, care încă nu a apucat să fiarbă și nu conține alcool, de acel tulburel care este foarte aproape de vinul maturat. În linii generale, specialiștii spun că mustul este bogat în vitaminele A, B1, B2, precum și minerale. Cercetătorii afirmă că acesta este un bun energizant, iar unii neurobiologi au descoperit că tulburelul stimulează activitatea sistemului nervos.
Potrivit unor studii internaționale, vinul care este încă în proces de fermentare are în componență cel puțin 14 substanțe zaharidice, care ar avea un rol important în întărirea ficatului. Datorită acestor compuși, crește capacitatea de oxigenare a celulelor hepatice. Totuși, aceste beneficii urmează să mai fie studiate. Unii medici mai spun că tulburelul ar putea avea efecte benefice în cazul bolnavilor de gută sau artroză și ar fi de folos pentru sistemul digestiv, fiindcă are efect laxativ și diuretic.
Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de cantitatea și calitatea mustului pe care îl consumăm. Nutriționiștii atenționează că, odată cu fermentarea alcoolică, se pierde o bună parte din substanțele nutritive conținute în struguri, dar în schimb rămâne foarte mult zahăr. De asemenea, potrivit medicului Victoria Babiţchi: „Când consumăm tulburelul, crește riscul de pancreatită acută, se acutizează pancreatitele cronice și cirozele hepatice”.
Specialiștii îndeamnă unii bolnavi să evite mustul în totalitate, în special cei care suferă de diabet. Mare atenție și la siluetă. Tulburelul are un aport caloric destul de mare și trebuie consumat precum un desert. „Pentru a nu dăuna sănătății putem bea câte 200 de ml de două ori pe săptămână, dar neapărat după mesele principale, care includ carne, pește. Nicidecum nu îl consumați pe stomacul gol sau înainte de mâncare”, ne îndeamnă nutriţionista Victoria Babiţchi.
O altă problemă care pune în pericol, în special viețile moldovenilor, este intoxicația cu dioxid de carbon în încăperile în care se fermentează vinul. Medicul Eugen Buceaţchi de la Spitalul „Sfânta Treime” din Capitală spune că de vină este proasta aerisire beciurilor. Ca să vă puteți proteja în astfel de situații, toxicologul explică simptomele: „În funcție de cât de concentrat este dioxidul de carbon în încăpere, omul își poate pierde cunoștința imediat sau treptat. Victima simte dureri de cap, vertij, amețeli. Puteți simți mirosul dulceag specific acestui compus chimic. Dacă aveți senzație de amețeală într-un beci în care sunt butoaie cu tulburel, ieșiți imediat”.
Medicul mai spune că antidotul intoxicației cu dioxid de carbon este oxigenul. De aceea, specialistul avertizează oamenii să nu intre în încăperile în care și-a pierdut cunoștința victima, ci să sune imediat la urgență. Pentru a evita tragediile, toxicologul vă îndeamnă să aerisiți beciurile. O metodă de verificare a concentrației de dioxid de carbon în aer este lumânarea aprinsă, pe care o puteți lua cu voi în interior. Dacă aceasta se stinge, ieșiți imediat din încăpere pentru că vă puteți pune viața în pericol din cauza lipsei de oxigen.