22 June 2024
mun. Chișinău

A fost inventată prăjitura care ar îmbunătăți sănătatea creierului

Oamenii de știință australieni, de la Universitatea New South Wales din Sidney, în colaborare cu un patiser, au inventat o prăjitură care ar putea îmbunătăți sănătatea creierului. Supranumită „prăjitura de neuitat”, aceasta are ingrediente care mențin creierul tânăr, precum scorțișoara, sfecla roșie și uleiul de măsline, transmite euronews, preluat de Digi24.

Un patiser a făcut echipă cu oamenii de știință pentru a inventa o prăjitură care ar putea să îmbunătățească sănătatea creierului. Ingredientele par a fi unele care ar putea fi folosite pentru a face o salată delicioasă.

Spanac, turmeric, dovleac, sfeclă roșie sunt doar o parte dintre ingrediente, spune Christopher Thé, patiserul care a realizat prăjitura.

Rețeta pentru această „prăjitură de neuitat” include, de asemenea, ingrediente precum ulei de măsline și scorțișoară.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu au făcut niciun test clinic pentru a dovedi beneficiile prăjiturii pentru creier, însă echipa de la Universitatea New South Wales (UNSW) din Sydney spune că ingredientele sunt cunoscute pentru îmbunătățirea circulației sângelui și oxigenarea creierului.

Ei speră să scoată în evidență „problema larg răspândită a declinului cognitiv în rândul australienilor în vârstă”. Sfecla roșie este recunoscută, de exemplu, pentru că ne îmbunătățește fluxul sanguin și protejează rețeaua neuronală. Uleiul de măsline poate diminua biomarkerii bolii Alzheimer, în timp ce mierea este antiinflamatoare, iar afinele pot spori fluxul de oxigen către organele noastre vitale.

„Există molecule în alimente care au într-adevăr efecte puternice în menținerea sănătății noastre”, a declarat Johannes le Coutre, expert în alimentație și sănătate de la UNSW.

Le Coutre spune că alimentele sunt un element crucial atunci când vine vorba de prevenirea și tratarea declinului cognitiv.

„Conștientizarea este în creștere în ultimii 10, 20, 30 de ani în ceea ce privește noțiunea și conceptul de alimente funcționale, de acest tip”, a adăugat el.

Kaarin Anstey, directorul Institutului Ageing Futures din cadrul UNSW, a precizat într-o declarație că, în mod ideal, oamenii ar trebui să aibă o dietă sănătoasă pe tot parcursul vieții.

„Dacă o persoană prezintă semne de declin cognitiv, dieta în sine nu îi va îmbunătăți dramatic sănătatea creierului”, a spus Anstey.

„Studiile care au legat dietele mai sănătoase de reducerea riscului de demență au evaluat tiparele de alimentație care, în mod probabil, reflectă felul în care oamenii se hrănesc de mulți ani.”

Între timp, Thé, care este un patiser experimentat, a declarat că obținerea unui echilibru corect între ingrediente și arome a fost o provocare.

„Prima variantă pe care am făcut-o avea gust de curry”, a spus Thé.

Prăjitura a fost creată pentru a sărbători cea de-a 70-a aniversare a organizației caritabile de catering Meals on Wheels, care se adresează în principal generațiilor mai în vârstă.