19 May 2024
mun. Chișinău

Cașcavalurile, ciocolatele și chipsurile – alimente care provoacă dependență  

De sărbători și nu numai, a devenit o obișnuință servirea unui platou cu cașcavaluri alături de vin, înainte sau după cină sau pur și simplu ca o gustare elegantă. Brânza și vinul au multe în comun. Însă pe lângă faptul că bucură papilele gustative, cașcavalurile, la fel ca alcoolul, dar și alte substanțe, provoacă dependență. Pe lista produselor alimentare cu potențial nociv se numără și ciocolata și chipsurile.  

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință americani, brânza este asemănătoare drogurilor, din cauza unei substanțe numită cazeină, o proteină cu digestie lentă care se găsește în produsele lactate care, coagulându-se, formează partea componentă principală a brânzeturilor. Atunci când digerăm cazeina, organismul o descompune în compuși mai mici, numiți cazomorfine. Acestea pot traversa bariera hemato-encefalică și se pot atașa la receptorii de dopamină din creier. Acest lucru determină creierul să elibereze dopamină, un neurotransmițător legat de senzațiile de plăcere și recompensă.

Ciocolata

Conform studiilor, și ciocolata este în topul alimentelor care provoacă dependență. Acest aliment conține zahăr și grăsimi, care stimulează zonele creierului responsabile cu plăcerea. Ciocolata este cel mai frecvent solicitată de către femei, care îl descriu ca pe un remediu pentru anxietate și depresie. Când mâncăm alimente bogate în zahăr și grăsimi, se eliberează serotonina, care ne face să ne simțim fericiți. Așa se explică parțial poftele care apar la femeile afectate de sindromul premenstrual.

Chipsurile

Deși în chipsuri nu există compuși specifici, ele sunt clasificate ca alimente care dau dependență deoarece, după consum, cresc rapid nivelul de energie. Însă această energie se termină repede și persoana simte nevoia să mănânce din ce în ce mai multe chipsuri.

Cum poate fi combătută dependența alimentară

În cazul în care constați că dependențele alimentare au efect negativ asupra sănătății (kilograme în plus, colesterol crescut, acnee etc.), esteindicat să-ți faci o listă a beneficiilor și a efectelor negative pe care le au anumite alimente asupra ta și recitește-o de câte ori simți nevoia să le consumi.

De asemenea, se recomandă să nu mergi la cumpărături pe stomacul gol, pentru că, printre rafturi, vei fi asaltat de pofte și vei cumpăra inclusiv alimentele pe care încerci să le eviți.

Totodată, este indicat să nu renunțăm complet la alimentul favorit. Dacă îți place foarte mult ciocolata, nu o elimina complet din alimentație, dar rărește consumul. În loc să mănânci zilnic, permite-ți ca, o dată pe săptămână, să consumi 3-4 pătrățele pe post de gustare. Alege o ciocolată neagră cu cel puțin 50% cacao, pentru a beneficia de magneziul din compoziție.

Un alt sfat este să înlocuiești alimentul de care ești dependent cu o variantă mai sănătoasă. Dacă îți plac chipsurile, prepară-ți cartofi acasă, la cuptor, într-o zi de weekend. Curăță și taie doi cartofi în sferturi, pe lung, pulverizează puțin ulei peste ei și coace-i la cuptor, iar la final adaugă sare și condimente.