3 December 2024
mun. Chișinău

Acțiuni pentru combaterea fumatului

Autoritățile statului cheltuie, anual, pentru tratarea bolilor provocate de fumat aproximativ 900 de milioane de lei, ceea ce constituie, de exemplu, 2,5 la sută din bugetul Republicii Moldova pentru acest an. Fumatul reprezintă o problemă majoră a societății moderne, care, anual, face mai multe victime decât SIDA și accidentele rutiere.

Aproape fiecare al doilea fumător moare din cauza problemelor de sănătate provocate de acest viciu. În Moldova, din cele peste 39 de mii de decese înregistrate anual, aproximativ 4700, adică 12%, mor din cauza bolilor cauzate de consumul tutunului și de expunerea la fumul de țigară. Mortalitatea în rândul bărbaților fiind de două ori mai mare decât a femeilor.

În aceste condiții, Ministerul Sănătății și Muncii își propune ca până în 2021 toți fumătorii din țară să fie consiliați și să obțină informațiile necesare despre pericolele acestui viciu.

De asemenea, din 2018 dimensiunile avertismentelor de pe pachetele de țigări vor crește, astfel încât peste cinci ani acestea să acopere aproape tot ambalajul. Totodată, vor apărea și pictograme pe pachete. Prevederile se regăsesc în Planul de acțiuni pentru realizarea Programului privind controlul tutunului pentru perioada 2017-2021.

Documentul, care prevede investiții din partea statului de peste 28 de milioane de lei, a fost aprobat miercuri de cabinetul de miniștri. O treime din totalul sumei alocate de stat va fi îndreptată pentru campaniile de informare și consilierea moldovenilor, inclusiv a copiilor, despre pericolul acestui viciu.

Prin aceste acțiuni, Guvernul își propune să reducă, în primul rând, mortalitatea prin cancer. La nivel mondial, conform Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul ucide anual aproximativ șase milioane de oameni, inclusiv peste 1,2 milioane de europeni. Fumatul dublează infertilitatea la femei, induce dereglarea potenței sexuale și sterilitatea la bărbați. Fumatul la vârsta copilăriei și adolescenței duce la dezvoltarea anormală a creierului, cu consecințe nefaste, imprevizibile pentru sănătatea mintală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *