13 October 2024
mun. Chișinău

Ai roșu în gât în plină vară? Care este cauza și cum se tratează

gorlo-1Pe timp de caniculă este bine știut faptul că nu avem voie să facem băi sau să bem băuturi reci și să mâncăm înghețată în exces. Și asta deoarece riscăm să răcim și să umblăm cu vitamina C în buzunare. În același timp, puțini dintre noi renunță la deliciile preferate sub amenințarea anginei, amigdalitei, faringitei sau laringitei. Aceste afecțiuni sunt frecvent întâlnite în timpul verii, mai ales la copii.  

Medicii ne recomandă să facem diferența dintre amigdalită, faringită, laringită și angină. Aceste dureri în gât nu se tratează la fel, deoarece au cauze diferite. De asemenea, este interzisă automedicația.

Așadar, amigdalita este o inflamația acută a gâtului, localizată în mare parte la nivelul amigdalelor (glande). Acestea devin roșii și să măresc. Mai pot apărea puncte albe, cu puroi. Inflamația amigdalelor poate fi cauzată de virusuri, dar și de unele bacterii. Dacă umflătura cuprinde pe lângă amigdale și mucoasa faringiană, atunci vorbim despre angină.

Eusebiu_Sencu25
Foto: Eusebiu Sencu

Potrivit conferenţiarului universitar, medicul ORL, Eusebiu Sencu, sunt mai multe tipuri de angină, dar au o serie de simptome comune. Băuturile reci consumate atunci când afară este foarte cald nu ne îmbolnăvesc de angină. Acestea sunt doar un factor declanșator al bacteriilor sau virusurilor instalate deja confortabil în organismul nostru. “În majoritatea cazurilor, atunci când bem ceva prea rece sau mâncăm multă înghețată, acestea nu fac decât să favorizeze dezvoltarea bolii. Angina sau amigdalita se declanșează atunci când există germenii patogeni (bacteria sau virusul) și factorii negativi (de ex. apă prea rece)”, spune medicul.

Printre simptomele anginei sunt febra cu frisoane, dureri de cap, de ureche, musculare, disconfort în gât, dificultăți de respirație și nasul ar putea să curgă. Medicul ORL a adăugat că: ”Boala se instalează brusc, cu dureri severe, mai ales atunci când înghițim. Simptomele ne pot aminti de o intoxicație. Febra ar putea ajunge până la 38-39 de grade Celsius, uneori chiar 40. Cei mai afectați sunt copiii, cu vârste cuprinse între șapte și 13 ani, dar și tinerii. Micuții sub trei ani contractă mai rar această maladie.”

lechenie-anginy-narodnymi-sredstvamiÎn ceea ce privește tratamentul pentru angină, acesta trebuie urmat în funcție de agentul patogen care a declanșat boala. Pentru că este contagioasă, bolnavul trebui să se trateze acasă, preferabil să stea cât mai mult în pat, pentru că afecțiunea îl sleiește de puteri. Cât despre medicamentele care trebuie administrate în cazul anginei virale, nu sunt prescrise antibiotice. “Tratamentul include antiseptice orale, sub forma de comprimate, gargarisme și spray-uri. O cură incorectă și incompletă poate duce la apariția unor complicații”, a explicat Eusebiu Sencu. Sunt însă tipuri de amigdalită sau angină, care trebuie vindecate cu antibiotice, dar acestea trebuie luate doar cu prescripția medicului.

Medicul ORL ne recomandă să ameliorăm simptomele bolii și cu unele tratamente naturiste: “Pacientul trebuie să bea ceaiuri. Are nevoie de cantități mari de vitamina C, principalul antioxidant al organismului nostru. Sunt indicate ceaiurile de coacăză, zmeură, cu multă lămâie”.

Pentru că simptomele sunt aproape asemănătoare, mulți oameni confundă amigdalita cu faringita. Cea din urmă este însă o inflamație a mucoasei faringelui, ultimul perete din gât. Atunci când te alegi cu o faringită, ai o senzație de uscăciune în gât, de gâdilătură și tuse.

Laringita este însă o afecțiune a corzilor vocale, care se manifestă prin răgușeală și respirație îngreunată. În cazul laringitei cronice, pe lângă consultul medicului ORL, sunt recomandate investigații suplimentare. Afecțiunea poate ascunde boli grave, inclusiv cancer incipient al laringelui.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *