22 June 2024
mun. Chișinău

Ajut-o pe Maria să trăiască! 

La începutul acestui an, Maria Telechi a fost diagnosticată cu epilepsie metabolică, o tulburare a activității creierului care se manifestă prin crize scurte. Acestea sunt declanșate de descărcări electrice bruște și intense, la nivelul creierului.

Prima criză de epilepsie a avut-o în 23 ianuarie, în timp ce se juca. Mama fetiței, Oxana Telechi, povestește cu groază cele întâmplate. Din acea zi, a început coșmarul. Copila făcea zilnic până la opt crize convulsive și a fost dusă la Institutul Mamei și Copilului, acolo unde medicii i-au stabilit diagnosticul înfricoșător.watermarked-sirbuphoto.com-02003(1)-1

Tratamentul administrat pe parcursul mai multor zile nu şi-a făcut însă efectul. Convulsiile se repetau, iar starea Mariei se agrava. Doar un singur preparat putea să-i ofere copilei șanse reale de reabilitare. Plini de speranță, părinții au început să caute medicamentul în farmacii. Acesta dispăruse însă de pe piața farmaceutică, deoarece dosarul pentru înregistrarea preparatului a fost depus cu o întârziere de cinci luni. Procedura este obligatorie pentru toate medicamentele autorizate în țară și se repetă o dată la cinci ani. Autoritățile dau asigurări că, în timpul apropiat, preparatul pentru tratamentul epilepsiei metabolice va fi disponibil în farmacii, iar, până la sfârșitul anului, va fi inclus în lista medicamentelor compensate. Până atunci, părinții Mariei sunt nevoiți să cumpere preparatul de peste hotare, pentru a-și salva copilul. Banii i-au ajuns doar pentru câteva doze, suficiente pentru maximum o lună.watermarked-sirbuphoto.com-02007(1)-1 Vestea că Maria este bolnavă i-a întristat pe toți cei din familie. Nu puteau înțelege cum este posibil să aibă o afecțiune atât de gravă, având în vedere că s-a născut perfect sănătoasă. Mai mult, Maria este un copil receptiv și comunicabil. La grădiniță, interacționează cu toți copiii. La doar trei ani, fetița știe să recite multe poezii și chiar să numere, până la zece, în limba engleză. În prezent, peste 3000 de copii suferă de epilepsie. Zece la sută dintre aceștia sunt diagnosticați cu epilepsie metabolică. Starea de sănătate a Mariei şi nu numai se poate îmbunătăți cu sprijinul fiecăruia dintre noi. Pentru asta a fost creat un cont bancar în care puteţi dona oricât de puţin pentru multe şanse reale la viaţă:

Titular cont: AO “Centrul pentru Investigaţii Juridice şi Apărarea Drepturilor Omului”

Cod fiscal: 1010620004372

Nr. cont bancar: 22511550879

Numele băncii: BC Moldova Agroindbank SA, filiala Nr.8 Chişinău

Codul băncii: AGRNMD2X455

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *