22 June 2024
mun. Chișinău

Ajutoare materiale pentru victimele catastrofei de la Cernobîl

Participanții la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl din 1986, care au avut de suferit în urma avariei, vor primi anul viitor un ajutor material unic ce variază între 7.500 și 10.100 de lei. Guvernul a aprobat miercuri Regulamentul care prevede acordarea compensației unice pentru moldovenii care au participat la lichidarea urmărilor avariei de la Cernobîl. Suma ajutorului va fi stabilită în funcție de salariul mediu pe economie pentru anul precedent, adică pentru 2016.

Cea mai mare compensație unică, de două salarii medii, este prevăzută pentru participanții care au devenit persoane cu dizabilități severe, accentuate și medii și celor din subdiviziunile de risc deosebit. Aceste categorii de persoane vor ridica un ajutor material de 10.100 de lei. Un salariu mediu lunar pe economie, adică 5050 de lei, vor fi oferite persoanelor trimise în delegații speciale în zona catastrofei în perioada 1986-1987, precum și militarii și angajații Ministerului de Interne de atunci.

Aceleași categorii de persoane, dar care au participat la lichidarea consecințelor avariei în perioada 1988-1990, vor primi compensații unice în valoare de 2.525 de lei. Pentru acordarea ajutorului material, statul va aloca 17 milioane de lei.

Cererea pentru stabilirea ajutorului material unic va fi examinată în termen de 10 zile. În prezent, peste două mii de participanți la lichidarea urmărilor avariei de la Cernobîl se află sub supraveghere medicală. Acești pacienți beneficiază de acces la asistență medicală, stomatologică și medicamente compensate la locul de trai.

Acum 30 de ani, în zona catastrofei au fost trimiși 3.500 de moldoveni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *