19 September 2024
mun. Chișinău

Angajați ai Institutului Oncologic: “Instituția trebuie renovată, nu lichidată!”

watermarked-sirbuphoto.com-00028Conducerea și angajații Institutului Oncologic trag un semnal de alarmă. Reprezentanții instituției sunt îngrijorați și nemulțumiți de inițiativa legislativă, potrivit căreia servicii medicale de tratare a cancerului vor fi acordate și de clinicile private. În prezent, în Moldova, doar Institutul Oncologic oferă asistență medicală specializată în tratamentul bolilor oncologice. Colectivul instituției medicale a expediat o scrisoare Parlamentului și Guvernului prin care cere anularea proiectului de modificare a legislației și amenință cu proteste, în cazul în care amendamentele vor fi adoptate.

Spitalele private, pe picior de egalitate cu cele de stat

Potrivit proiectului privind modificarea Legii Ocrotirii Sănătății, elaborat de parlamentari, serviciile medicale de profilaxie și tratare a cancerului vor fi acordate atât de instituțiile medicale publice, cât și de cele private, acreditate de autorități. În prezent, clinicile particulare pot oferi asistență medicală pentru tratarea bolilor oncologice, doar în baza unui parteneriat public-privat. În proiect se menționează că, în prezent, spitalele de stat din Moldova nu dispun de tehnologii moderne de tratare a cancerului, inclusiv echipament pentru efectuarea radioterapiei. În scopul creșterii ratei supraviețuitorilor cu maladii oncologice se consideră însă oportun ca spitalele private să acorde asistență medicală în tratamentul acestor boli. În opinia deputaților, această practică există în Marea Britanie, Franța, Austria și în alte țări europene.

“Clinicile private, favorizate în detrimentul spitalelor de stat”

Colectivul Institutului Oncologic, dar și reprezentanții Catedrei Oncologie a Universității de Medicină “Nicolae Testemițanu” își exprimă îngrijorarea și califică această inițiativă drept o tentativă de descentralizare a serviciului oncologic, fapt ce va duce la repercusiuni negative, inclusiv până la desființarea Institutului Oncologic. “În Europa Centrală și de Est se face tot posibilul pentru centralizarea serviciului oncologic. În Franța, Slovenia și Țările Baltice serviciul oncologic rămâne în exclusivitate sub controlul statului. Inițiativa legislativă a deputaților creează incertitudine, precedent pentru liberalizarea totală a serviciului oncologic. Acest lucru va duce la înrăutățirea calității asistenței medicale oncologice. Ne adresăm și facem apel la conștiința voastră. Nu adoptați legi, fără a consulta părerea specialiștilor din domeniu. Solicităm respectuos să retrageți inițiativa. Modernizați Institutul Oncologic și oferiți-ne posibilitatea să demonstrăm capacitățile și profesionalismul înalt al specialiștilor instituției noastre. În cazul în care modificarea va fi adoptată, Institutul Oncologic va organiza proteste“, se arată în adresarea colectivului Institutului Oncologic.

stepa
Foto: Serghei Ștepa

Iar directorul interimar al instituției medicale, Serghei Ștepa, speră că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Parlamentului și Guvernului, să fie luată o decizie în favoarea pacienților, care să beneficieze de cele mai bune servicii.  “Institutul Oncologic are nevoie de modernizare și de tehnologii noi, dar nu de lichidare. Este adevărat, statul este obligat să-i ofere pacientului toate soluțiile pentru tratare și dreptul la libera alegere a instituției în care să beneficieze de asistență, însă nu trebuie să uite și de cheltuielile la care îl expune pe bolnav. Sunt multe riscuri. În 2010 a fost adoptată o nouă practică, cea de prestare a serviciilor de tratare a bolilor oncologice prin intermediul parteneriatelor public-private. Asta înseamnă că statul nu a mai intervenit, în ultimii șase ani, să achiziționeze tehnică și aparate medicale. Dimpotrivă, din cauza serviciilor de radioterapie, acordate în regim de parteneriat public-privat în cadrul Institutului Oncologic, instituția noastră a acumulat datorii. Nu suntem împotriva inițiativei, dar suntem îngrijorați de pacienți. În prezent, de exemplu, radioterapia este gratuită la Institutul Oncologic, însă durează până la 40 de minute din cauza aparatelor învechite. De ce nu s-ar investi în renovarea instituției și să fie achiziționate aparate noi, datorită cărora procedura ar dura cel mult trei minute. În clinicile private cunoaștem că, deși tehnica este modernă, serviciile sunt cu plată“, a declarat directorul interimar al Institutului Oncologic, Serghei Ștepa.

Potrivit specialiștilor Institutului Oncologic, în cazul implementării inițiativei legislative, indicii asistenței oncologice, cum ar fi morbiditatea, mortalitatea, supraviețuirea de cinci ani, se vor agrava.

Depistarea tardivă se va majora vădit și va crește semnificativ dizabilitatea oncologică. Anual, la Institutul Oncologic se tratează, în condiții de staționar, aproximativ 25 de mii de persoane, inclusiv 3.500 de pacienți urmează tratament prin radioterapie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *