21 April 2024
mun. Chișinău

Banca Mondială a acordat Moldovei încă șapte milioane de dolari pentru modernizarea sectorului sanitar

ministerul_sanatatii_afi_mdȚara noastră a primit de la Banca Mondială încă șapte milioane de dolari, din totalul celor aproape 30 de milioane, în cadrul Proiectului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova”, pentru 2015-2019. Banii au fost alocați în bugetul de stat, în data de 30 iunie. Asta după ce, în perioada mai – iunie 2016, Curtea de Conturi a efectuat un audit al performanței și a constatat că Ministerul Sănătății a îndeplinit încă două angajamente privind îmbunătățirea sistemului sanitar.

Așadar, Ministerul Sănătății a reușit să reducă numărul de externări anuale din spitale pentru îngrijiri acute, fapt ce va permite spitalizarea și tratarea mai multor persoane cu boli cronice și a bătrânilor. De asemenea, a fost redus numărul de paturi de spital pentru îngrijiri acute, de la 17,6 mii, la 14,1 mii.

Foto: Oleg Hincu

Coordonatorul proiectului Oleg Hâncu a declarat pentru emedicina.md că din 2015 și până în prezent, Ministerul Sănătății a îndeplinit patru condiții, din totalul celor zece, agreate de Banca Mondială. Anul trecut, în bugetul de stat au ajuns aproximativ trei milioane de dolari acordate de această instituție financiară.

Banii au fost utilizați pentru majorarea ratei de compensare a medicamentelor anti-hipertensive, precum și pentru eficientizarea  sistemului de sănătate întreprinse de Ministerul Sănătății. Proiectul de îmbunătățire a eficienței serviciilor de sănătate este implementat atât de Ministerul Sănătății, cât și de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

”În următorii trei ani, MS și CNAM își propun să reducă numărul fumătorilor, să mărească numărul examinărilor medicale și tratamentelor pentru adulții care suferă de hipertensiune arterială, să revizuiască și să implementeze schemele de stimulare bazată pe performanța în asistența medicală primară și spitale. Totodată, urmează să fie sporit procentul spitalelor publice din Chișinău, care se află sub un management comun și  implementate și actualizate prețurile DRG pentru diagnostice”, a precizat coordonatorul de proiect Oleg Hâncu.

IDA-logo-1423493772
Asociația Internațională pentru Dezvoltare

Acordul de finanțare dintre Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Modernizarea sectorului sănătății în Republica Moldova” a fost semnat, la Chișinău, în 11 iulie 2014 și ratificat de Parlament în martie 2015.

Valoarea proiectului este de 20 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST), echivalentul a aproximativ 30 de milioane de dolari. DST reprezintă moneda virtuală a Băncii Mondiale și a Fondului Monetar Internațional.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *