12 September 2024
mun. Chișinău

Cancerul, cea de-a doua cauză de deces din Moldova, după bolile cardiovasculare. Maladia poate fi prevenită și tratată

În fiecare an, milioane de oameni din întreaga lume pierd lupta cu una dintre cele mai frecvente patologii ale zilelor noastre: cancerul. În Republica Moldova, tumorile maligne constituie cea de-a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul de sănătate. Prevenirea apariției patologiei oncologice prin educație pentru sănătate și adoptarea unui stil de viață sănătos, care să includă efortul fizic regulat, alimentația sănătoasă și o viață socială împlinită, sunt obiective esențiale. Dacă este depistată la timp, maladia poate fi tratată.

În fiecare an, pe 4 februarie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, scopul fiind generarea schimbării și mobilizarea acțiunilor pentru a reduce această afecțiune la nivel mondial. Genericul din acest an a fost „Reducerea inechității în îngrijirea cancerului”.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în 2022, din 100 de mii de cetățeni moldoveni, peste 225 au murit de cancer. Numărul celor care pierd lupta cu această boală este în creștere de la an la an. Cele mai frecvente tumori maligne diagnosticate în Republica Moldova sunt cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și al traheii care însumează 52,6% din numărul total de tumori canceroase.

La nivel mondial, cancerul este a doua cauză de deces. În Regiunea Europeană, în anul 2022 s-au înregistrat aproximativ 2,7 milioane de persoane cu cancer și peste 1,3 milioane de decese. Cele mai frecvente decese cauzate de cancer în UE au fost: cancerul pulmonar – 19,5%, cancerul de sân – 7,5%, cancerul colorectal – 12,3%.

O treime din decesele prin cancer sunt provocate de consumul de tutun, obezitate, consumul de alcool, consumul mic de fructe și legume și lipsa activității fizice. De asemenea, virusurile hepatitei B și C, virusul papiloma uman (HPV), ș.a. cresc substanțial riscul de cancer, cum ar fi cancerul de col uterin și de ficat.

În fiecare an, de Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, este atrasă atenția asupra importanței consultului medical periodic, care permite descoperirea din timp a acestei afecțiuni. Prin inovație continuă, care asigură un diagnostic avansat, de mare precizie, și tratamente din ce în ce mai performante, cancerul poate fi gestionat eficient, spun medicii.

Aproximativ 3,7 milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an prin strategii adecvate de prevenire, depistare precoce și tratament calitativ în timp util.

Riscul apariției cancerului poate fi redus prin:

  • Evitarea consumului de tutun și de alcool;
  • Alimentație sănătoasă și menținerea greutății corporale optime;
  • Efectuarea regulată a activităților fizice;
  • Vaccinarea împotriva HPV și a Hepatitei B;
  • Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete și ionizante;
  • Limitarea expunerii la poluarea aerului exterior și a celui interior.

Prevenirea primară, depistarea precoce și cercetarea, inclusiv cea comportamentală – sunt recunoscute de către Organizația Mondială a Sănătății drept factori-cheie pentru dezvoltarea unei strategii eficiente de sănătate publică pentru controlul cancerului.