19 September 2024
mun. Chișinău

Expert în biologia îmbătrânirii: Sunt șase suplimente alimentare care îți pot prelungi viața

Consumul de vitamine și suplimente alimentare pentru tratarea deficitelor, bolilor bătrâneții, întărirea imunității și pentru un stil de viață sănătos și energic, a crescut considerabil în ultimii ani. Din nefericire, cei mai mulți oameni apelează la astfel de suplimente fără a cere sfatul medicului, fapt ce le poate afecta grav sănătatea. Dacă sunt administrate în urma unor analize medicale și la recomandarea doctorilor, dezechilibrele în organism pot fi evitate. Un om de știință care studiază biologia îmbătrânirii a dezvăluit care sunt cele șase suplimente alimentare pe care le consumă zilnic, pentru a preveni problemele de sănătate și pentru a-și prelungi viața.

Biogerontologul David Clancy este un om de știință care cercetează îmbătrânirea și susține că unele suplimente pot contribui la o viață mai lungă și mai sănătoasă, potrivit Business Insider, preluat de adevărul.ro. Dr. David Clancy, care are 50 de ani și studiază biologia îmbătrânirii la Universitatea din Lancaster, Marea Britanie, a declarat că ia șase suplimente – unele datorită presupuselor beneficii despre care a citit în studii științifice, iar altele pentru că a identificat că are deficiențe nutritive.

Mai exact, el consumă, zilnic, șase suplimente pentru a preveni problemele de sănătate. Printre acestea se numără ginkgo biloba, ulei de pește și acid folic.

Unele persoane care vor să lupte cu îmbătrânirea își suplimentează dieta cu pastile cu risc relativ scăzut, cum sunt vitamina D sau rapamicina, un medicament utilizat în general pentru transplanturile de rinichi și unele tipuri de cancer.

„Iau ulei de pește pentru acizi grași pentru că nu-mi place peștele. A lua magneziu și vitamina D are sens pentru toată lumea în jurul vârstei mele. Acidul folic și B12 au sens pentru mine să le iau din cauza testului de sânge, iar ginkgo – ei bine, de ce nu?”, a declarat biogerontologul David Clancy, potrivit sursei citate.

Obținut din frunzele unui arbore, ginkgo biloba conține antioxidanți și este utilizat de mult timp în medicina tradițională, chiar dacă nu există dovezi concludente care să arate că poate ajuta la vreo afecțiune, potrivit Centrului Național pentru Medicină Complementară și Alternativă. 

„A fost luat de o mulțime de oameni de-a lungul istoriei, așa că sunt dispus să arunc zarurile și să încerc, pentru că nu este scump. Nu poate face rău”, a spus omul de știință.

Asociat cu diverse beneficii, uleiul de pește, sursă de acizi grași Omega-3, este folosit pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare, pentru îmbunătățirea vederii, ameliorarea inflamațiilor și sprijinirea sănătății articulațiilor.

Înaintarea în vârstă este asociată cu o deficiență de magneziu, iar expertul spune că utilizează suplimentul în speranța că își va spori longevitatea și pentru un somn mai bun. Studii din 2022 susțin că magneziul contribuie la reglarea somnului, iar cercetări din 2021 arată că un nivel optim de magneziu previne inflamațiile cronice și prelungesc viața.

Vitamina B12 se găsește în produse de origine animală, cum sunt ouăle, laptele și carnea, aceasta ajută la producerea ADN-ului și la menținerea sănătății celulelor sanguine și nervoase. Lipsa vitaminei B12 este asociată cu oboseala, pierderea în greutate, greață, vărsături, piele gălbuie. Vegetarienii sau veganii ar trebui să ia astfel de suplimente, pentru a compensa ce ar fi absorbit în mod natural din alimente.

Acidul folic sau vitamina B9 este recunoscut pentru importanța sa în creșterea și funcționarea celulelor. Acesta este recomandat mai ales în sarcină pentru că ajută la reducerea riscului de defecte ale creierului și ale coloanei vertebrale. În mod natural, îl găsim în  fasole, mazăre și nuci, precum și în fructe precum portocalele, bananele, pepenii și căpșunile. 

Indispensabilă pentru sănătatea și rezistența oaselor, vitamina D susține sistemul imunitar și nervos. Obținem această substanță nutritivă când ne expunem la soare, foarte puține alimente o conțin în mod natural.

Cei mai mulți experți sunt de acord că este mai bine să obții nutrienții de care ai nevoie din alimente, decât din suplimente. Totuși, suplimentele sunt utile dacă o persoană are un deficit de anumiți nutrienți sau dacă nu poate obține suficient din alimentație, ori dacă este bolnavă.

Suplimentele alimentare reprezintă o iluzie

În context, specialistul în medicină internă și cardiologie, Vasi Rădulescu, menționează în care sa intitulată „O să te tragă curentu”, că niciun supliment nu produce nicio minune dacă nu există o carență bine evidențiată de către medic. Potrivit lui, luate haotic, suplimentele se pot dovedi chiar nocive, pentru că au numeroși excipienți (zahăr, lactoză, alte molecule) sau substanțe care pot leza ficatul, rinichii, tubul digestiv. Luate conform recomandărilor de pe ambalaj, fără lipsuri dovedite în urma unor analize precise, nu vor avea efecte benefice.

„Suplimentele nu funcționează și ar trebui să ne întoarcem cumva la principii de viață sănătoasă, să direcționăm acei bani spre alimente bune, spre mișcare, cultură relaxare”, susține Vasi Rădulescu.

Doctorul mai explică următoarele:

  • Suplimentele pentru regenerarea părului nu au efect, mai ales la bărbați, unde mecanismele alopeciei includ acțiuni hormonale ce nu pot fi abolite cu suplimente;
  • Suplimentele pentru imunitate nu au cum să funcționeze, pentru că nu poți interveni ușor într-o centrală atomică, așa cum este sistemul imunitar uman;
  • Suplimentele în cazul asteniei de primăvară sunt zero, pentru că astenia nu are carențe la bază, ci un dezechilibru al creierului încă prins sub efectele iernii, el neputând ține pasul cu lumina, melatonina necesară adaptării eficiente fiind la început secretată deficitar;
  • Suplimentele pentru memorie nu vor funcționa, acolo fiind necesară o viață activă, cu exercițiu fizic, și hidratare optimă, somn bun, ajutor vizual pentru memorare, scheme logice, alimentație diversificată.

„Suplimentele reprezintă o iluzie și trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Recomand tuturor să îmbrățișeze principiile despre care am tot scris, să cheltuiască banii cu cap și să se bucure de viață, diversificând-o, ținând-o mereu activă. Fuga după soluții minune nu are ancorare în realitate”, se mai arată în cartea „O să te tragă curentu”, de Vasi Rădulescu.