22 June 2024
mun. Chișinău

Cardiochirurgia pediatrică din țară, susținută de profesori cu renume mondial

Patru bebeluși cu boli cardiace congenitale din țara noastră au fost operați gratuit de o  echipă de medici din Germania. Intervențiile au fost efectuate în cadrul unui proiect de colaborare desfășurat între Universitatea din Hanovra și Spitalul Clinic Republican. Copiii sufereau de malformații cardiace complexe, rar întâlnite în Republica Moldova.

Proiectul a fost inițiat în 2001 de profesorul Anatol Ciubotaru, actualul director al Spitalului Clinic Republican. Medicii din țara noastră învață de la  profesori de talie mondială din domeniul cardiochirurgiei să gestioneze eficient cazurile de malformații cardiace grave.

Foto: Anatol Ciubotaru

Această colaborare este importantă pentru sistemul medical din țară. Perfecționarea cunoștințelor teoretice și practice ale doctorilor noștri vor permite plasarea medicinei din Republica Moldova la nivel mondial”, a declarat pentru emedicina.md Anatol Ciubotaru, directorul Spitalului Clinic Republican.

În cadrul proiectului, echipa de medici din Germania s-a deplasat în țara noastră de opt ori. În timpul acestor vizite au fost investigați medical și operați mai mulți copii grav bolnavi.

Liviu-Maniuc
Foto: Liviu Maniuc

„Discutăm chestiuni ce țin de organizarea și desfășurarea intervențiilor pe cord la copii. Colegii din Germania ne ajută să efectuăm aceste operații în conformitate cu protocoalele internaționale”, a menționat pentru emedicina.md șeful Secției chirurgia malformațiilor cardiace congenitale, Liviu Maniuc.

Copiii care au fost operați anterior, în cadrul acestui proiect medical de colaborare, și-au revenit și duc o viață normală.

Avem puțini pacienți în Moldova și îi monitorizăm mereu. Acum am venit să verificăm starea lor de sănătate și în același timp să colaborăm cu doctorii de la SCR”, a precizat pentru emedicina.md cardiologul de la Universitatea din Hanovra Filip Beerbaum.

Profesorii de la Universitatea Hanovra au apreciat condițiile de desfășurare a tratamentului cardiochirurgical la Spitalul Clinic Republican.

„Aveți un echipament performant, aici nu lipsește nimic pentru efectuarea operațiilor calitative. Sunt sigur că, pe viitor, colegii noștri de la Spitalul Clinic Republican vor opera mai mulți copii. Personalul este foarte calificat” a remarcat

cardiochirurgul Alexander Horke.

Potrivit statisticilor medicale, peste 400 de copii din țara noastră se nasc anual cu malformații cardiace.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *