27 July 2024
mun. Chișinău

Cât de periculos este mucegaiul

Acolo unde este umezeală, există riscul să apară mucegaiul. Această ciupercă poate provoca alergii, afecțiuni respiratorii, astm, dureri de cap și chiar depresie. De aceea, dacă o observi în casă, trebuie să lupți cât mai eficient cu ea. Nu este suficient să elimini simptomele sub formă de eflorescențe inestetice de pe pereți, ci cauzele apariției mucegaiului. 

Alergologul Natalia Buraga a declarat pentru emedicina.md că mulți dintre noi ignoră pericolul mucegaiului. La început, simptomele afecțiunilor produse de expunerea la mucegai par inofensive. Organismul dă semnale de alarmă atunci când strănutați, curge și se înfundă nasul, gâtul este iritat și tușiți, lăcrimați și vi se înroșesc ochii. Problema este că aceste semne, care devin mai persistente noaptea și în timpul iernii, pot duce la complicații grave. 

Probleme respiratorii

Foto: Natalia Buraga

„Mucegaiul mai poate fi cauza a o mulțime de afecțiuni alergice. Cei care locuiesc în preajma acestor ciuperci se pot pomeni cu astm bronșic, rinită alergică, bronhopneumonie, sinuzită fungică și conjunctivită. În ultimii ani, în Moldova, tot mai mulți copii se îmbolnăvesc de astm provocat de această ciupercă”, avertizează medicul. Există unele specii de mucegai care produc micotoxine, care pot provoca dificultăți de respirație. Totodată, în situații mai grave, persoanele care nu au o imunitate puternică, se pot pomeni cu infecții pulmonare. În cazul persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii, care nu au fost provocate de mucegai, acești fungi vor agrava esențial starea lor.

Afecțiuni ale pielii

Mucegaiul este foarte dăunător și pentru piele. Printre bolile pe care le poate dezvolta se numără mai multe tipuri de dermatită și eczemă. Aceste afecțiuni reprezintă inflamații ale pielii, care se manifestă prin erupții cutanate, bășici, roșeață și mâncărimi. 

Poate provoca depresie

Expunerea îndelungată la unele specii de mucegai poate duce chiar și la tulburări neurologice și cognitive. „Aceste ciuperci emană toxine care pot afecta chiar și sistemul nervos. Nu vă mirați atunci când într-o casă plină de mucegai vă simțiți sleiți de puteri. Printre simptome se numără oboseala, durerile de cap, deficit de memorie și atenție și chiar stări depresive”,  explică Natalia Buraga. De asemenea, mucegaiul poate provoca dureri articulare și musculare și, în unele cazuri mai rare, chiar probleme gastrointestinale și renale.

Cauze și soluții

Medicul Natalia Buraga mai spune că: „Mucegaiul apare în încăperile cu aer închis, care sunt prost ventilate și în care este prea mare umiditatea. Fiecare cameră trebuie aerisită zilnic cel puțin 15 minute. Nu este recomandat să uscați hainele, cearșafurile și prosoapele în casă, mai ales pe calorifer. Astfel nu faceți decât să supraîncălziți încăperea și să faceți umezeală. Temperatura de 25 de grade și umiditatea mai mare de 60 la sută sunt periculoase pentru sănătate și favorizează apariția mucegaiului”.

Pentru a evita sau scăpa de aceste ciuperci verificați atent sistemul de ventilare și canalizarea. De asemenea, deschideți geamurile cât mai des. Mare atenție în baie și bucătărie. Curățați zilnic faianța și gresia și ștergeți-o cu o cârpă uscată pentru a scăpa de excesul de umezeală. Dacă umiditatea continuă să rămână ridicată, cumpărați un dezumidificator.

Nu este recomandat să folosiți clor pentru a curăța suprafețele afectate, deoarece soluția poate albi mucegaiul și este mai greu de observat. De asemenea, fiți atenți la substanțele antimucegai. Acestea pot fi periculoase pentru sănătate. Pentru a evita aceste probleme, mai ales în cazul persoanelor sensibile și alergice, există soluții naturale. „Puteți folosi câteva lingurițe de ulei de arbore de ceai, pe care să-l adăugați în apă și să pulverizați unde este mucegai. De asemenea, puteți șterge cu oțet sau cu suc de lămâie”, mai precizează alergologul Natalia Buraga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *