Indiferent dacă alegem să ne petrecem vacanța la munte sau mare, medicamentele antiinflamatoare, împotriva alergiilor, febrei, înțepăturilor de insecte, loțiunile și cremele pentru protecție solară, cele pentru tratarea arsurilor, apa oxigenată, leucoplastul și compresele sterile nu trebuie să lipsească din bagaje. Și asta pentru a avea un concediu liniștit, mai ales dacă mergeți însoțiți de copii. Atât cei mici, cât și adulții pot reacționa diferit la noul program, regimul alimentar, aerul curat de munte, excesul de soare, motiv pentru care trebuie să alcătuiți trusa medicală de vacanță așa cum se cuvine. Înainte de a merge la farmacie, ar fi bine însă să consultați pediatrul și medicul de familie.
Solicitată de emedicina.md, medicul de familie Cristina Ciocoi a făcut o listă de medicamente, care pot alunga eventualele neplăceri din vacanță.
Așadar, în concediu, mulți dintre noi au parte de mese copioase. Deseori acestea provoacă arsuri stomacale și senzație de balonare. Pentru a evita aceste neplăceri, medicul de familie ne recomandă să-i cerem farmacistului preparate care stimulează digestia, printre care capsulele de 25000 și 10000 de Pancreatin. De asemenea, sunt indicate pastilele de tip Omeprazol.
În caz de constipație sunt recomandate supozitoarele cu glicerină. Totodată, puteți face un amestec de iaurt cu o prună, caise uscate și semințe de in. Toate aceste alimente se lasă pentru 40 de minute, după care le consumați. Nu trebuie să exagerați cu prunele uscate, deoarece acestea sporesc aciditatea din stomac.
Și tulburările digestive îți pot transforma vacanța într-un coșmar. Unele dintre ele sunt însoțite de diaree, în cazul în care te-ai ales cu o toxiinfecție alimentară. ”În acest caz le recomand pacienților să ia cu sine câteva pliculețe de Rehydron. Diluați un pliculeț de praf într-un litru de apă, după care îl beți. Acest preparat potolește durerile abdominale”, a spus Cristina Ciocoi.
Din trusa medicală nu trebuie să lipsească nici Cărbunele activat alb sau negru. Pastilele negre ca smoala, obținute prin distilarea puternică a unor elemente de materie organică precum lemnul, nuca de cocos, bambusul, mușchii de turba, sâmburii de măsline și rumegușul, sunt cele mai eficiente în combaterea substanțelor toxice pe care le-ați ingerat. Un adult trebuie să ia comprimatele în funcție de kilogramele pe care le are. O pastilă de cărbune este egală cu zece kilograme. Și Cărbunele alb are proprietăți uimitoare și este indicat în infecții acute intestinale, în tulburări stomacale, în intoxicațiile cu alcool și pot preveni mahmureala. Astfel de pastile sunt bine tolerate de către copii și avantajul e că trebuie să beți doar 1-2 tablete pe zi. Pentru spasmele abdominale este recomandată No-Spa (drotaverina), iar pentru scaunele moi, apoase – Florbiotic.
Cei care preferă marea trebuie să știe că statul prelungit la soare poate duce la apariția insolațiilor și arsurilor solare. Acestea se manifestă prin dureri de cap, stări de greață și senzație de frig. În acest caz, medicul de familie ne recomandă: ”Să luați creme cu un factor de protecție solară cu, în niciun caz mai puțin, mai ales pentru cei cu piele deschisă la culoare. Spray-ul Panthenol este cel care favorizează vindecarea rănilor puțin grave, a arsurilor, a inflamațiilor tegumentare etc. Acesta se administrează la fiecare două ore. În cazul insolațiilor mai sunt recomandate compresele și dușurile cu apă rece. Un bun remediu este, din nou, Rehydron, soluția de Furacilin, precum și Ibuprofen. După aceasta, ar fi bine să aplicați crema Bepanthen Plus, care are un rol important în formarea și regenerarea pielii. În farmacii sunt multe astfel de creme cu efect asemănător. Uleiurile nu sunt indicate!”.
Cei care suferă de alergie solară, ar trebui să-și pună în bagajul de vacanță pastile de tip Aleron, Niksar, Aler-G, Erolin ș.a. Mulți obișnuiesc să ia comprimate Suprastin. Potrivit Cristinei Ciocoi, acestea provoacă însă mai multe reacții adverse, inclusiv somnolență.
Înțepăturile de insecte pot fi tratate cu aceleași pastile pentru alergie, sau cu unguentul Hidrocortizon.
Răul de mare, înălțime sau alte stări de greață și vărsăturile pot fi vindecate cu antivomitive. Înainte de a le procura, trebuie însă să cereți sfatul medicului de familie.
Lista scurtă a medicamentelor
Ca să nu vă pară bagajul de vacanță prea plin cu medicamente, Cristina Ciocoi ne recomandă o listă mai scurtă. Și anume, să punem în trusa medicală preparatele : Rehydron, Aleron, Cărbune negru sau alb, No-Spa, Valeriană și Ibuprofen. Toate aceste substanțe sunt eliberate fără prescripția medicului, totuși, un consult din partea doctorului nu strică.
Trusa medicală nu este suficientă în cazul în care părinții vor să călătorească împreună cu copiii într-o destinație exotică. Pentru aceasta ar fi necesare anumite vaccinuri sau analize.