17 June 2024
mun. Chișinău

Ce trebuie să faci când îți sângerează nasul

Ce trebuie să faci când îți sângerează nasul

Oricui i s-a întâmplat sa-i curgă sânge din nas. Nu îți face griji, dar, de multe ori, în spatele acestor sângerări grave, stau niște probleme de sănătate. Aceste sângerări sunt comune la adulți, precum și la copii.

Nasul are multe vase de sânge mici, care se pot sparge ușor, din cauza modificărilor de temperatură sau a răcelii. Aerul care este inspirat pe nas poate usca sau irita membranele care acoperă interiorul, formând cruste care se pot rupe și provoca sângerările nazale.

Ce trebuie să faci când îți curge sânge din nas:

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci atunci când îți curge sânge din nas este să rămâi calm. Întinde-te pe canapea și tine cont de niște recomandări:

  • Te  întinzi pe pat și stai cu capul plecat în partea opusă nării din care îți curge sânge. Trebuie să stai întins, pentru a evita înghițirea sângelui, și să respiri pe gură.
  • După ce te-ai așezat, strânge ușor nasul, nu septul, doar partea moale între degetul mare și cel arătător, astfel încât cavitățile nazale să fie închise. După 2 minute, dă-i drumul, apoi prinde din nou, și vezi dacă îți mai curge sânge, dacă s-a oprit. Nu uita că trebuie să respiri pe gură.
  • Amintește-ți a ține capul pe spate, pentru a evita înghițirea sângelui.
  • La fiecare cinci minute, verifică dacă nasul mai sângerează. În cazul în care nu se oprește, aplică un compres rece sau un pic de gheață pe podul nasului timp de câteva secunde pentru a opri sângerarea.  Oamenii, de obicei, acoperă nasul cu tifon, care este bine, dar este important să nu acopere complet nasul. Doar pune o cantitate mică de tifon cu care să nu obstrucționezi complet trecerea nazală.
  • În niciun caz nu sufla nasul! Acest lucru poate duce la începerea hemoragiei. Dacă vezi că sângerările nazale nu se opresc, trebuie să consulți un medic pentru a putea ajuta la controlul sângerărilor. Este comună aplicarea unui spray decongestionant nazal pentru a proteja venele mici și de a controla sângerarea.

Ar trebui să mergi la un centru medical în următoarele cazuri:

– Sângerări nazale, care nu se opresc după 20 de minute;

– Ai sângerări, după ce te-ai lovit la cap. Acest lucru poate indica un traumatism cranian grav:

– Dacă te lovești în nas și în afară de sângerare, se deformează. Este posibil să se fi rupt septul nazal, care este foarte dureros.

Sursa: clicksanatate.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *