Ceapa dă gust oricărei mâncări, fie că e crudă sau gătită. Doar că atunci când o tai, va trebui să ai parte de câteva minute de usturime și lacrimi. În plus, miroase puternic. În rest, este un cufăr cu beneficii pentru sănătate și frumusețe. Această legumă are efect antiinflamator, antialergic, antioxidant și este un leac împotriva cancerului. Este bogată în vitaminele A, C și cele din complexul B, precum și în fier, potasiu, fosfor, calciu. Printre compușii importanți din ceapă se mai numără cei sulfurici și flavonoizii. Ceapa este una dintre cele mai cultivate legume din lume și sunt aproximativ 600 de soiuri. Este folosită deja de vreo 6000 de ani pentru tratarea diferitor boli. Cu cât mirosul și gustul cepei este mai intens, cu atât aceasta este mai bogată în substanțe nutritive.
Imunitate puternică. Ceapa te poate face rezistent în fața bolilor, pentru că este bogată în polifenoli, iar aceștia previn formarea radicalilor liberi. De asemenea, aceste legume conțin seleniu, un mineral care ajută organismul să producă anticorpi. Consumul de ceapă poate reduce reacțiile alergice prin oprirea producției de histamină. Proprietățile antibacteriene previn infecțiile, iar vitamina C ajută la întărirea imunității. În sezonul rece, când virozele și gripa se răspândesc ușor și rapid, ceapa este mare ajutor pentru că diminuează mucozitățile și reduce inflamațiile nazale și din zona gâtului.
Protejează inima. Consumul regulat de ceapă scade riscul apariției unor afecțiuni precum ateroscleroza, hipertensiunea și chiar a atacurilor de cord sau accidentelor vasculare cerebrale. Quercetina, un antioxidant puternic conținut în ceapă, are și efect antiinflamator și este foarte benefică pentru sănătatea inimii. Această legumă ajută la dizolvarea depunerilor de colesterol, care pot bloca vasele de sânge. Sulfura de alil este cea care conferă cepei mirosul înțepător și anume acest compus protejează arterele și le curăță de colesterol.
Reglează nivelul zahărului în sânge. Ceapa este recomandată diabeticilor, anume datorită conținutului de sulfură de alil. Acest compus ajută la scăderea nivelului de zahăr în sânge și crește producția de insulină. De asemenea, ceapa conține crom mineral, care ajută organismul sa folosească insulina mai eficient și menține echilibrul glicemic.
Previne cancerul. Studiile au demonstrat că ceapa are efecte benefice și poate chiar preveni diferite tipuri de cancer, precum cel pulmonar, ovarian, la stomac, sâni, de prostată și ficat. Conținutul de polifenoli, antioxidanți și flavonoizi din aceasta legumă ajută la distrugerea celulelor canceroase și la micșorarea tumorilor. Cel mai important rol în acest sens îl joacă quercetina, un flavonoid cu puternic efect împotriva cancerului.
Întărește oasele. Ceapa este foarte bună pentru oase puternice și rezistente. Cercetările au demonstrat că o substanță conținută în această legumă, numită gama glutamil peptidază, crește densitatea osoasă. Mai mult, ceapa este foarte benefică pentru prevenirea osteoporozei.
Tratează astmul. Ceapa este un remediu foarte eficient pentru astm și alte probleme respiratorii. Flavonoidul quercetina reduce semnificativ simptomele astmului, care se manifestă prin inflamarea căilor respiratorii.
Pentru sănătatea cavității bucale. Chiar dacă provoacă respirație urât mirositoare pe termen scurt, ceapa este foarte bună pentru sănătatea dinților și a gingiilor. Această legumă, consumată crudă, are proprietăți antibacteriene puternice, care distrug placa dentară, ce cauzează carii, boli parodontale și se transformă în tartru, dacă nu este înlăturată la timp.
Păr sănătos. Sucul de ceapă este foarte bun pentru cei care vor să le crească părul mai repede. Compușii sulfurici din această legumă accelerează circulația sângelui la nivelul scalpului și producția de colagen necesar pentru creșterea părului. Specialiștii recomandă aplicarea unei măști din suc de ceapă, care poate fi amestecat cu puțină miere, de două ori pe săptămână, cel puțin două luni, ca efectele să se facă simțite.
Piele tânără și strălucitoare. Ceapa este benefică și pentru piele fără riduri, pete și coșuri. Compușii din această legumă curăță petele pigmentare de pe piele și tratează acneea. Pentru că este bogată în quercetină, ceapa menține pielea tânără, iar vitaminele și compușii sulfurici o păzesc de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Sursa:
- whfoods.com
- bbcgoodfood.com
- medicalnewstoday.com