25 April 2024
mun. Chișinău

Ciupercile otrăvitoare s-au înmulțit. Medicii vin cu mai multe sfaturi

E bună ciulamaua de ciuperci, dar mare atenție la materia primă. Ciupercile otrăvitoare s-au înmulțit, iar unele specii sunt greu de recunoscut chiar și de către specialiști. În ultima săptămână, în municipiul Chișinău s-au înregistrat șapte cazuri de intoxicații cu ciuperci de pădure. În urma acestora au avut de suferit opt oameni.

Cei care s-au otrăvit fie au cules singuri ciupercile, fie le-au cumpărat de la marginea drumurilor situate în preajma pădurilor. Mai mult, o altă cauză a îmbolnăvirii constă în prepararea incorectă, în condiții de casă, a ciupercilor folosite în alimentație.

Specialiștii Centrului municipal de Sănătate Publică atenționează populația asupra faptului că, din cauza mutațiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare crește de la an la an, fenomen care îi derutează chiar și pe cunoscători. Culegătorii de ciuperci trebuie să aibă mai multă experiență, să cunoască la perfecție speciile de ciuperci comestibile și să acorde o atenție sporită.

Intoxicațiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi în rândul copiilor, bătrânilor și asupra celor care au suportat recent boli grave. Este foarte important să ne asigurăm că preparăm și consumăm ciuperci comestibile, preferabil dintre cele care sunt crescute în seră. Simptomatic, intoxicațiile cu ciuperci se manifestă prin grețuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecțiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubație lungă), apare coma, urmată chiar de deces.

În context, medicii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chișinău vin cu o serie de recomandări privind prevenirea intoxicațiilor acute cu ciuperci:

  • Nu mâncați și nici măcar nu degustați ciuperci, dacă nu le cunoașteți specia sau înainte de a fi preparate termic;
  • Fierbeți ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată;
  • Nu implicaţi copiii în procesul de culegere a ciupercilor;
  • Limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor;
  • Selectați minuțios ciupercile culese înainte de preparare;
  • Nu culegeți ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide și ierbicide;
  • Nu procurați ciuperci din stradă de la persoane necunoscute;
  • Nu păstrați timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci;
  • Nu păstrați ciupercile marinate și sărate în vase de zinc;
  • Achiziționați sortimente de ciuperci numai din locuri autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper și supermarket, unități de alimentație publică), locuri în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate și care prezintă o garanție pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.

În cazul în care aveți anumite simptome și suspectați o intoxicație, trebuie să vă prezentați de urgență la medic, pentru a evita anumite consecințe nefavorabile asupra sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *