22 June 2024
mun. Chișinău

Combinatele alimentare, luate la puricat

Cele cinci combinate alimentare, gestionate de Primăria Capitalei, care asigură liceele din Chișinău cu hrană trebuie să contribuie financiar pentru modernizarea cantinelor din instituții. Declarația a fost făcută de șeful Direcției Sănătate a Capitalei, Mihai Moldovanu, care a mers luni în inspecție la mai multe licee din oraș.

În urma verificărilor specialiștilor, efectuate la două instituții, s-a constatat că blocurile alimentare sunt vechi, insalubre și dotate cu echipamente uzate. Mai grav, într-un liceu lipsea încăperea specială destinată prelucrării cărnii și a peștelui. O primă soluție ar fi ca întreprinderile de alimentare să se implice direct în modernizarea cantinelor.

Foto: Mihai Moldovanu

De exemplu, ar putea contribui la achiziționarea utilajelor moderne și a mobilierului. În condițiile în care instituțiile de învățământ le aduc venit acestor combinate, atunci ar fi logic să fie făcute investiții din partea întreprinderilor. O altă problemă ar fi lipsa concurenței în tot acest proces. În Capitală avem cinci combinate alimentare în cinci sectoare și nu știu de ce de fiecare dată câștigă licitațiile aceeași companie. Poate ar trebui să promovăm și întreprinderile mici și mijlocii din domeniul alimentației publice ca să creăm un climat concurențial favorabil pentru toți agenții economici”, a declarat Mihai Moldovanu.

În municipiul Chișinău funcționează cinci combinate alimentare, care deservesc 132 de instituții de învățământ. Prețul meniului stabilit pentru un elev este de 10 lei și 50 de bani pentru micul dejun și opt lei și 80 de bani pentru prânz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *