23 July 2024
mun. Chișinău

Comisia Europeană a aprobat un nou medicament pentru vindecarea colitei ulcerative

În vremurile pe care le trăim, consumăm tot mai multe produse procesate, dezorganizat și în grabă. La toate astea, se adaugă stresul și lipsa mișcării. Un astfel de stil de viață are efecte negative asupra sănătății și contribuie semnificativ la apariția diferitelor afecțiuni, printre care bolile inflamatorii intestinale. Una dintre acestea este colita ulcerativă. Comisia Europeană a aprobat, în această săptămână, un nou medicament pentru tratarea acestei boli.

Colita ulcerativă este o boala inflamatorie a intestinului, ce produce ulcerații la nivelul intestinului gros. Diareea persistentă, care durează mai mult de o săptămână, durerile abdominale, prezența mucusului sau sângelui în scaun, sângerările anale, starea de oboseală accentuată și pierderea inexplicabilă în greutate sunt câteva dintre simptomele colitei ulcerative.

Colita ulcerativă afectează, de asemenea, mucoasa intestinală, producând inflamații și ulcerații la nivelul colonului și rectului. Deși poate apărea la orice vârstă, este mai des întâlnită la persoanele care au între 15 și 30 de ani.

Cauzele ce determină apariția colitei ulcerative nu sunt cunoscute. Anumite studii au sugerat că boala inflamatorie intestinală poate fi produsă de un răspuns anormal al sistemului imun la bacteriile intestinale. Colita ulcerativă are transmitere familială.

De obicei, tratamentul implică schimbarea stilului de viață și terapie medicamentoasă. De asemenea, este indicat un regim alimentar strict.

Noul medicament, aprobat de Comisia Europeană, se numește „Velsipity” și este produs de compania Pfizer.

Medicamentul a fost aprobat pentru utilizare la pacienții cu vârsta de cel puțin 16 ani și care nu au prezentat un răspuns adecvat sau care nu au tolerat tratamentul anterior, a precizat Pfizer, potrivit Reuters, preluată de News.ro.

Aprobarea, aplicabilă în toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene, se bazează pe studii avansate care au arătat că medicamentul a fost eficient și sigur la pacienții eligibili.

Pfizer a spus că „Velsipity” va fi disponibil în fiecare dintre țările membre după finalizarea procedurilor naționale, inclusiv a cererilor de rambursare a medicamentului.

Aproximativ 2,6 milioane de oameni din Europa trăiesc cu colită ulceroasă, potrivit Pfizer.

„Velsipity”, care a fost aprobat în Statele Unite în octombrie, aparține unei clase de medicamente utilizate pentru a regla răspunsul imun al organismului și este așteptat să concureze cu medicamentul „Zeposia” al Bristol Myers Squibb.

Pfizer a solicitat, de asemenea, aprobări ale autorităților de reglementare pentru medicamentul „Velsipity” și în Australia, India și Marea Britanie.