17 May 2024
mun. Chișinău

O femeie din Moldova a scăpat cu viață, după un transplant dublu de ficat, efectuat la SCR

O femeie în vârstă de 50 de ani a supraviețuit după un transplant dublu de ficat, efectuat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR). Intervenția a fost efectuată de către o echipă de medici, în frunte cu doctorul Adrian Hotineanu.  

Pacienta a fost diagnosticată cu ciroză hepatică în stadiu terminal. Transplantul a fost singura opțiune de salvare. Prima dată, femeia a fost salvată după ce a primit o porțiune din ficat de la un donator viu. A doua oară, a primit o nouă șansă la viață din partea familiei unui persoane aflată în moarte cerebrală.  

„Prima dată, pacienta a fost supusă unui transplant de ficat în anul 2022, de la donator viu, însă a făcut rejet de grefă, altfel spus, a fost respins de organism. Acum câteva săptămâni, am operat-o pentru a doua oară, donatorul fiind în moarte cerebrală. Intervenția a decurs fără incidente” a menționat profesorul Adrian Hotineanu, șef catedră Chirurgie nr. 2.

După intervenția chirurgicală foarte complicată, femeia a fost internată în secția Terapie Intensivă Generală, ulterior a fost transferată în secția de profil – Chirurgia hepato-biliopancreatică.

„În pofida faptului că pacienta a fost supusă unui al doilea transplant de ficat, bolnava a evoluat postoperator destul de bine. De data aceasta, noua grefă și-a început funcțiile peste câteva ore de la intervenție. Cât timp s-a aflat în secția reanimare, totul a decurs fără particularități. Am reușit să o transferăm în secția de profil la a VI-a zi postoperator”, a subliniat șefa Secției Terapie Intensivă Generală, Corina Gutium.

Pacienta pe care o cheamă Mariana spune că acum se simte bine și că le este foarte recunoscătoare medicilor care i-au salvat din nou viața.

„Am fost prima din lista de așteptare pentru transplantul de ficat, am fost operată de urgență, deoarece starea de sănătate era foarte gravă. Pielea mea avea culoarea galbenă. Acum mă simt bine. Abia aștept să-mi văd familia – soțul și copiii care mă așteaptă acasă. Nu-mi vine să cred, am scăpat de moarte ca prin urechile acului. Îi mulțumesc foarte mult echipei care m-a salvat”.

Pacienta a fost externată și se află acum la domiciliu.

Ficatul este cel mai mare organ intern și îndeplinește mai multe funcții vitale pentru organism. Mai exact, ficatul procesează nutrienții, medicamentele și hormonii, produce bila – substanța care ajută organismul să absoarbă grăsimile, colesterolul și vitamine liposubile. De asemenea, ficatul produce proteine care ajută la coagularea sângelui, elimină bacteriile și toxinele din sânge, previne infecțiile și reglează răspunsurile imune.  

Transplantul de ficat este o intervenție chirurgicala prin care un ficat care nu mai funcționează corect (insuficiență hepatică) este înlocuit cu un ficat sănătos, provenit de la un donator decedat, sau cu o porțiune dintr-un ficat sănătos de la un donator în viață.

Transplantul de ficat, pe care l-a primit Mariana, este a doua intervenție chirurgicală efectuată la IMSP SCR „Timofei Moșneaga”, de la începutul anului.

Potrivit datelor Agenției de Transplant, în total, în țara noastră au fost efectuate peste 100 de intervenții de transplant hepatic. Primul transplant de ficat de la un donator aflat în moarte cerebrală a fost efectuat în Moldova, la SCR, în 2014.