Sala de operație este locul care, de obicei, ne inspiră frică și nu dorim să ajungem vreodată. Deseori, în această încăpere, viața și moartea luptă crâncen. Iar medicii, cu broboane de sudoare pe frunte, depun eforturi imense pentru a-și salva pacientul. Dincolo de ușă, familia acestuia stă cu sufletul la gură, așteptând finalizarea intervenției și pe medicul care să le dea cea mai bună veste: „Operația a decurs cu succes”. Pentru aproape toți pacienții și familiile acestora, intervenția chirurgicală este o etapă dureroasă din viață, care îi marchează psihologic. Pentru medici, aceasta este încă o zi de muncă în care se află la datorie și trebuie să-și facă treaba cu responsabilitate și multă grijă, pentru că au pe mâna lor destine. Meseria de chirurg este una dintre cele mai stresante din lume. Pentru a afla mai multe despre ce se întâmplă în spatele acelei încăperi, în care totul este steril, un membru al echipei emedicina.md a mers în una dintre cele 16 săli de operație, a noului bloc operator al Spitalului Clinic Republican, dat în exploatare în 2014.
Așadar, ca să ajungi în zona cu săli de operație intri mai întâi într-un vestiar, acolo unde te schimbi de hainele de stradă și îți iei costumația sterilă, boneta, masca de protecție și încălțările. Toate sunt spălate la spital. Apoi, ești condus în sala de operație, o încăpere modernă, iluminată datorită unui sistem care permite sterilizarea și recircularea aerului. Nu ți se face rău, mirosul din interior nu este acru, toxic, așa cum se crede. În mijlocul sălii sunt diverse aparate, unele dotate cu monitoare pe care apar imagini cu zona operată, microscop, ustensile medicale, sonde de intubare, perfuzii – un întreg arsenal în lupta cu boala.
În sala de operație cântă muzică
Pe o altă masă mare, sunt peste 100 de instrumente medicale, precum bisturie, pense, raci pentru câmpuri, etc., toate din oțel inoxidabil sau titan de cea mai înaltă calitate și meșe (bucăți de tifon care se introduc într-o rană pentru a o drena). Toate sunt aranjate cu grijă, pe categorii și măsuri. Ordinea are o mare însemnătate. Asistenta medicală nu trebuie să piardă nicio secundă, când este nevoie de vreun instrument. În încăpere, pe fundal, cântă muzică. De obicei, medicii obișnuiesc să asculte muzică clasică.
Pe masa de operație stă culcat, cu fața în jos, un bărbat în vârstă de 34 de ani. Este gol, acoperit cu cearșafuri sterile, la vedere fiind doar zona în care se efectuează operația – spatele. El suferea de pe urma unei leziuni a discului intervertebral, însoțită de probleme de stabilitate a coloanei vertebrale lombare și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală în scopul de a elibera nervul comprimat și restabili funcționalitatea de odinioară. Operația presupunea înlăturarea discului afectat, care îi provoca durere, înlocuirea discului cu o proteză vertebrală din material foarte rezistent și ușor, precum și imobilizarea locului operației cu șuruburi speciale din titan. Datorită acestei intervenții pacientul va scăpa de durerile insuportabile de spate. Acesta este cetățean moldovean, dar locuiește de mai mulți ani în SUA. În America, el lucrează în calitate de inginer, proiectează spitale și cunoaște foarte bine cum este construită o instituție medicală, de la temelie – până la amenajarea sălilor de operație. Cu toate acestea, concetățeanul nostru a decis să fie operat în Moldova.
Înainte de operație, pacientul este consiliat psihologic
Cu o seară înainte de a „intra la cuțit”, bolnavul este examinat de anesteziolog, care îl consiliază psihologic, îi spune cum trebuie să se pregătească de operație și care sunt contraindicațiile. Apoi, i se administrează calmante și medicamente împotriva ulcerului de stres, o leziune care poate apărea în cadrul unor stări și afecțiuni patologice grave, cum ar fi arsurile, intervențiile chirurgicale majore etc.
În ziua operației, bolnavul este dus în sală cu o brancardă (targă). Acolo i se induce anestezia, prin inhalarea unui anestezic gazos. Mai exact, pacientului i se pune pe față o mască unită de un balon ce conține un amestec gazos de oxigen și protoxid de azot, care îl adoarme profund. Doza acestei substanțe depinde de starea de sănătate a pacientului, de kilogramele acestuia, înălțimea etc. Apoi, bolnavul este intubat și poziționat pe masa de operație.
Rolul anesteziologului în sala în care are loc intervenția chirurgicală este foarte important
Anesteziologul nu doar administrează anestezia, ci și monitorizează și înregistrează funcțiile vitale ale organismului, cum ar fi respirația, pulsul, tensiunea arterială și temperatura corpului, pe întreaga durată a operației. De asemenea, pe parcursul intervenției, efectuează analiza sângelui, pentru a vedea de ce are nevoie organismul pentru a funcționa la capacitate maximă. Totodată, el administrează medicamente care previn șocul cauzat de durere, stopul cardiac, efectuează reanimarea, în caz de necesitate, iar după încheierea operației urmărește trezirea pacientului.
Igiena mâinilor medicilor durează până la șapte minute
Înainte de a intra în sala de operație, chirurgii fac duș și își pun haine placate cu plumb, echipament care îi protejează de radiații. Și asta pentru că, în cadrul intervenției este utilizat un aparat cu raze X. Echipamentele au o greutate de 12 kg. Chirurgii și asistenta de operație sunt nevoiți să le poarte pe tot parcursul operației. Apoi, medicii își fac toaleta mâinilor, procedură care durează până la șapte minute. Mai întâi se spală cu săpun lichid, apoi își dezinfectează câteva minute mâinile, până la coate, cu un dezinfectant special, care omoară microbii și protejează pielea. În unele spitale, până acum este folosit spirtul de 70 de grade. După igiena mâinilor, își pun mănușile chirurgicale.
Echipa este formată din șase persoane: chirurgul principal, chirurgi asistenți, asistenta medicală, anesteziologul și asistentul acestuia. Este unită. Un chirurg bun este acela care este la curent cu tot ceea ce este nou în domeniu și care știe să muncească în echipă. Medicii au încredere deplină unii în alții, asta fiind cel mai important aspect. Deși au mască pe față și li se văd doar ochii, reușesc să comunice din priviri. Își cunosc foarte bine domeniile, își pun în aplicare cunoștințele, au diverse opinii, dar în sala de operație, doctorii și asistentele medicale sunt o singură mână, care fac un singur lucru – să-i schimbe pacientului viața în bine.
În timp ce efectuează operația, medicul parcurge fiecare etapă cu maximă precizie și concentrare. Indiferent de câte ore durează intervenția, chirurgii stau în picioare, aproape neclintiți.
La final, are loc numărătoarea instrumentelor și a consumabilelor, inclusiv a meșelor cu care s-a absorbit sângele din incizie, pentru ca nu cumva să rămână în corpul pacientului. Apoi, medicii verifică cu atenție șuruburile fixate și confirmă corectitudinea intervenției. După asta, se ia decizia că operația poate fi închisă și se efectuează sutura plăgii.
Intervenția s-a încheiat cu succes, ceea ce îi ajută pe medici să meargă mai departe, în ciuda problemelor și lipsurilor cu care se confruntă întreg sistemul sanitar din țara noastră. Pacientul este dus într-un salon de terapie intensivă. Între timp, se strâng toate deșeurile medicale, iar echipamentele și podeaua sunt dezinfectate. Ulterior, echipa merge să mănânce și să se odihnească, că este lihnită și stoarsă de oboseală. După două ore de la operație, doctorii și-au vizitat pacientul care își revenise deja.
Medicii noștri înregistrează rezultate deosebite
După inaugurarea în 2014 a blocului operator al SCR, a devenit posibilă efectuarea celor mai complicate intervenții chirurgicale pe creier, coloană vertebrală, inimă ș.a. Numai în primul an de la deschiderea noului bloc, au fost realizate șapte premiere naționale. Medicii noștri înregistrează rezultate remarcabile, care sunt la nivelul celor mai performante clinici din Europa și SUA.