21 April 2024
mun. Chișinău

Cum îți ajuți bebelușul să înceapă să vorbească

Îi distrează, îi relaxează și uneori îi ține ocupați. Muzica este de mare ajutor bebelușilor. Oamenii de știință au mai demonstrat faptul că aceasta îi ajută pe copii să învețe să vorbească mai repede.

În cadrul unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii, cercetătorii au analizat comportamentul a 20 de copii de nouă luni, care se distrau cu jucării ce scot diferite sunete, cu alți 19 micuți care se jucau cu mașinuțe și cuburi. ”Studiul nostru este primul în rândul bebelușilor și demonstrează că expunerea la ritmuri muzicale la o vârstă fragedă îi ajută la îmbunătățirea capacității de a detecta ritmuri în limbaj și le poate anticipa”, a spus Christina Zhao, cercetător de la Institutul de Științe ale creierului din cadrul Universității din Washington.

watermarked-copii muzicaCa să testeze efectele unei învățări muzicale, copiii au participat timp de o lună, împreună cu părinții lor, la 12 sesiuni de câte un sfert de oră, în laborator. O parte dintre micuți asculta cântece pentru copii și, cu îndrumarea unui cercetător, încerca să bată ritmul melodiei. Ceilalți copii erau implicați în activități distractive fără muzică. După experiment, toți bebelușii au fost supuși unei scanări pentru a vedea care parte a creierului are o activitate mai intensă. Cei care s-au jucat cu muzică au avut reacții mai puternice, demonstrând că pot detecta diferențele ritmice mai bine decât bebelușii din celălalt grup.

Astfel, autorii studiului au ajuns la concluzia că experiențele muzicale timpurii au efecte importante asupra capacităților de cunoaștere și vorbire a micuților.

Cercetătorii spun că pentru a începe să vorbească, bebelușul are nevoie să recunoască diferite ritmuri și tonalități, apoi să le anticipeze. Anume această percepție sonoră o obțin ascultând muzică și, astfel, ajung să aibă capacități cognitive de durată. Potrivit oamenilor de știință, fiecare limbă are anumite proprietăți sonore, iar ritmul silabelor este foarte important pentru a înțelege ce vorbește interlcutorul.

Sursa: businessinsider.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *