19 May 2024
mun. Chișinău

Cum îți ajuți bebelușul să scape de crusta de lapte

1100_story_Ask_Dr_Sears_Persistant_Cradle_Cap_0Crusta de lapte (dermatita seboreica infantilă), cunoscută în popor și ca “solzișori” sau ”cojițe” este o afecțiune a pielii foarte des întâlnită la nou-născuți, dar care poate dura și până la trei ani. Aceasta apare în special pe cap, sub forma unor coji aspre, de culoare galbenă. Deși este numită crusta de lapte, acest tip de dermatită nu are nicio legătură cu laptele, ci doar are aspectul unui strat de lapte uscat și nu înseamnă că bebelușul nu este bine îngrijit. Pur și simplu este vorba de o acumulare de celule moarte, fixate pe piele de un exces de sebum. Cauza exactă a apariției acestei afecțiuni nu este cunoscută, dar, potrivit unor studii, ar putea fi provocată de hormonii transmiși de la mamă la copil, antibioticele folosite în timpul sarcinii, activitatea prea mare a glandei sebacee, care secretă sebum.

Dermatita seboreică poate apărea pe sprâncene, pleoape, urechi, nas și după gât. Dacă se extinde pe porțiuni mai mari ale corpului, ar fi bine ca micuțul să fie consultat de medic. În majoritatea cazurilor, apariția crustei de lapte este temporară și inofensivă. Trece de la sine în câteva săptămâni sau luni, dar mulți părinți își fac mari probleme și vor să scape bebelușul de afecțiunea inestetică cât mai rapid. Sunt mai multe remedii naturale, care vă pot fi de ajutor în acest caz.

beneficii-pentru-sanatate-ale-uleiului-de-masline-cand-se-introduce-la-bebelusiUleiul de măsline. Este un remediu recomandat de pediatri. Proprietățile hidratante și curative ale uleiului de măsline sunt numai bune pentru a înmuia și curăța capul bebelușului de acești “solzișori” nedoriți. În plus, este benefic pentru piele. Pentru un efect mai bun, se masează scalpul bebelușului cu ulei de măsline, înainte de culcare. A doua zi, cu o perie moale pentru copii sau o bucată de pânză înlăturați particulele de crustă. Spălați părul copilului cu șampon pentru bebeluși și apă caldă. Repetați procedura în fiecare zi, în funcție de gravitatea situației.

ulei-de-cocos-1RACUleiul de cocos. Și acesta este foarte eficient pentru înlăturarea crustei de lapte. De asemenea, hrănește pielea și are proprietăți antifungice și antibacteriene, ceea ce este foarte bine în lupta cu infecțiile. Ia puțin ulei de cocos în mână, care este în formă solidă, și ține-l până devine lichid. Masează atent scalpul și lasă-l să acționeze pentru 20 de minute, apoi clătește capul micuțului cu apă caldă. Ca și în cazul precedent, înlătură particulele cu o perie moale.

unt-de-sheaUntul de shea. Pe lângă beneficiile pe care le aduce pentru piele, fiind foarte nutritiv, untul de shea are avantajul de a se absorbi rapid, fără să lase urme. Aplică puțin pe porțiunea afectată și lasă pentru 20 de minute. Curăță cu o perie moale și spală capul bebelușului cu apă caldă și șampon.

almond-oilUleiul de migdale. Este o soluție foarte sigură pentru bebeluși. Are o textură ușoară și ajunge în piele într-un timp scurt. Poți să combini uleiul de migdale cu cel de arbore de ceai, în proporție de 10 la 1, și să aplici amestecul pe scalp. Lasă să acționeze timp de 15 minute și, la fel ca și în cazul altor remedii naturale, înlătură bucățile de crustă cu o perie moale, apoi spală capul copilului.

alaptatLaptele matern. Nu este doar cea mai bună hrană pentru bebeluși, ci este eficient chiar și pentru a scăpa de crusta de lapte, pentru că are proprietăți curative. Stoarce puțin lapte, aplică pe scalp și masează ușor, înainte de culcare. Lasă lichidul să acționeze întreaga noapte, iar dimineața înlătură “solzișorii” și spală capul copilului.

oțet-de-mereOțetul de mere. Amestecă oțetul de mere cu apă, în proporție de 1 la 2. Masează ușor ca soluția să intre în piele și lasă să-și facă efectul pentru câteva minute. Clătește zona cu apă călduță. Repetă procedura de două sau trei ori pe săptămână.

downloadBicarbonatul de sodiu. Pe lângă faptul că are proprietatea de a absorbi grăsimile, care sunt în abundență în sebum, bicarbonatul de sodiu este alcalină și reglează nivelul PH-ului în piele. Amestecă bicarbonatul cu apă, 1 la 1, până capătă forma unei paste. Aplic-o pe scalp și las-o pentru cel mult un minut. Clătește bine zona afectată cu apă caldă.

ATENŢIE!

Niciodată nu cojiți crustele cu pieptenele, unghiile sau alte obiecte ascuțite. Înlăturați-le doar pe cele care cad ușor. Orice remediu natural ați încerca, urmăriți atent cum reacționează bebelușul la acesta și încetați tratamentul, dacă apar reacții adverse.

Deși toate cele enumerate sunt hipoalergenice, oricum, copiii sunt foarte sensibili. Consultați pediatrul, înainte de a apela la anumite soluții medicamentoase împotriva crustei de lapte. Aveți grijă ca umiditatea din casă să fie la un nivel optim, pentru ca pielea micuțului să nu fie prea uscată sau iritată. Întotdeauna hidratați scalpul copilului după ce îi faceți baie. Adresați-vă medicului, dacă afecțiunea devine mai gravă, pentru că ar putea fi vorba despre o infecție sau o reacție alergică.

Sursa: top10homeremedies.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *