28 January 2025
mun. Chișinău

Cum protejăm imunitatea copiilor în perioada rece

Este perioada când răcelile și gripele ne dau mari bătăi de cap, iar cei mici sunt, din păcate, cei mai expuși. Sistemul imunitar al copiilor nu este suficient dezvoltat, astfel contactul cu virusurile noi îi găsește mereu nepregătiți.
Pediatrii spun că un copil de până la zece ani trebuie să facă anual 6-8 viroze, accese de gripă sau infecții ale urechii. În acest fel, cei mici își construiesc imunitatea și rezistența. „Copilul trebuie să-și întărească imunitatea, în caz contrar anticorpii nu se formează. Fiecare episod viral îl ajută să recunoască alte virusuri, dar mai ales învață organismul să reacționeze”, susține unul dintre pediatrii Centrului Medicilor de Familie nr. 3 din Capitală, Elena Toma.

Acest lucru însă nu înseamnă să îl lăsăm neprotejat pe copil în fața bolilor. Sunt anumite obiceiuri sănătoase pe care copiii le pot adopta, oferind un important stimulent pentru sistemul imunitar. Potrivit Elenei Toma, toți copiii intră în această lume cu un sistem imunitar lipsit de experiență, iar pentru a evita răcelile și gripele trebuie să fim prudenți și să urmăm câțiva pași importanți.

Un somn bun și o dietă echilibrată ține bolile departe

Dacă nu dorm bine sau suficient, copiii pot fi mai vulnerabili în fața bolilor. Asta pentru că se reduce numărul de celule care luptă în mod natural cu microbii și cu bacteriile. De asemenea, copilul trebuie să consume alimente bogate în Vitamina C pentru a-și crea și consolida sistemul imunitar. Vitamina C se poate obține de la diferite fructe și legume, cum ar fi conopida, portocalele, fructele de pădure, kiwi, usturoiul, pătrunjelul, varza, ardeiul roșu, papaya, broccoli, cartofii, spanacul și roșiile. Fructele de pădure, în special afinele, sunt bogate în antioxidanți și sunt excelente pentru creșterea imunității copilului. Dar să nu uităm de cătină, mentă, ghimber și, evident, mierea de albine.

Laptele matern, cel mai bun antibiotic

Anticorpii și celulele albe care se conțin în laptele matern sunt necesare pentru consolidarea imunității copilului. Acestea ajută în lupta împotriva infecțiilor la nivelul urechilor, a diareei, a alergiilor, meningitei, pneumoniei, infecțiilor tracului urinar și a multor boli. În consecință, un copil care nu este alăptat este mai vulnerabil în fața virusurilor.

Nu folosiți prea des antibioticele și luați mai puține medicamente

Atunci când copilul e răcit sau are o simplă durere în gât nu este o idee bună să luați antibiotice. Ele trebuie administrate doar când bolile sunt cauzate de bacterii sau când pediatrul insistă să le administrați, deoarece pot apărea complicații. Iar antitermicele trebuie folosite doar la necesitate, adică doar când temperatura corpului depășește 38 de grade Celsius. Temperatura accelerează toate mecanismele imunologice natural.

Păstrați umiditatea aerului în casă și aerisiți încăperile

Căile respiratorii superioare sunt principala poartă de intrare a virusurilor. Pentru ca agenții patogeni să nu poată pătrunde ușor, mucoasa nazală trebuie să fie umedă, adică umiditatea aerului nu trebuie să atingă sau să depășească norma. Un vas cu apă pe calorifer și câteva picături de ulei de eucalipt puse în apă sunt cea mai bună cale de a evita infecțiile respiratorii atunci cânt aerul este prea uscat.

Cât mai multă mișcare și plimbări zilnice

Să nu vă fie niciodată lene să mergeți cu cel mic la plimbare. Chiar dacă e iarnă, iar îmbrăcatul și dezbrăcatul copilului durează, ieșirile la aer sunt mai mult decât necesare. Copilul trebuie sa iasă afară zilnic și pe ploaie, și atunci când e soare, zăpadă sau ger, cel puțin 30 de minute pe zi. Evitați plimbările doar atunci când plouă torențial, e viscol sau vântul este puternic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *