27 July 2024
mun. Chișinău

Cum reacționează organismul nostru la schimbarea bruscă a vremii

Primăvara aceasta pare a fi foarte supărată. Sfârșitul lui aprilie ne-a surprins cu o ninsoare care ne amintește de Crăciun, în niciun caz de sărbătorile pascale. Zăpada s-a așternut peste iarba verde, florile multicolore și copacii în floare a căror recoltă ar putea fi compromisă. Stratul de zăpadă a dat peste cap și traficul. Șoferii care și-au echipat mașinile cu anvelope de vară sunt nevoiți să patineze. Pe lângă toate bătăile de cap legate de vremea neobișnuită pentru această perioadă, scăderea bruscă a temperaturii ne afectează sănătatea. Organismul suferă un adevărat șoc atunci când mercurul din termometre oscilează atât de mult. Există o adevărată știință, numită biometeorologie, care studiază impactul vremii, a climei, a proceselor din atmosferă asupra omului, animalelor și plantelor.

Foto: Elvira Crudu

Medicul de familie Elvira Crudu a declarat pentru emedicina.md că schimbarea bruscă a presiunii atmosferice și temperaturii influențează foarte serios tensiunea arterială. De aceea, bolnavii cardiaci simt cel mai bine când vremea se răcește sau se încălzește brusc. „Apar salturi tensionale, chiar dacă oamenii respectă cu strictețe tratamentul. Este o consecință a schimbării bruște a vremii, pe care pastilele luate regulat nu o pot preveni”, explică doctorul. Când mercurul din termometre scade brusc, organismul depune eforturi pentru a reține cât mai multă căldură. Din această cauză, fluxul sangvin se reduce pentru că vasele se contractă. Prin urmare, tensiunea arterială crește, iar inima este nevoită să funcționeze la turații maxime. Acest lucru duce la creșterea riscului de atac de cord în rândul persoanelor care suferă de boli cardiace.

Tot când vremea se răcește subit, specialiștii spun că este în creștere numărul crizelor de astm bronșic. Se întâmplă pentru că bronhiolele se contractează, din cauza aerului rece inspirat. Prin urmare, în special când depunem efort fizic sporit, atunci în plămâni va ajunge mai puțin oxigen, iar criza de astm s-ar putea declanșa. „Pacienții cu astm bronșic sunt printre cei mai afectați de oscilațiile temperaturii. De aceea, trebuie să se adreseze la medic în caz de complicații și, în funcție de caz, pot fi crescute dozele de medicamente”, a mai spus Elvira Crudu.

Mulți dintre noi, mai ales bunicii, au mai mare încredere în genunchi decât în meteorologi. Încheieturile ne prevestesc de multe ori că ar putea ploua sau că vremea se va răci. „Când vremea se schimbă dintr-odată, mai mulți bolnavi de reumatism și artrită cer ajutorul medicilor. Oamenii se pomenesc cu dureri acute, mai ales dimineața, întâmpină dificultăți când se deplasează, își fac treburile cotidiene mai încet și, de aceea, se adresează pentru tratament”, mai spune medicul de familie solicitat de emedicina.md.

Nu există dovezi științifice clare care să explice din ce cauză schimbarea bruscă a vremii provoacă dureri ale articulațiilor. Totuși, unii medici cred că este vorba despre scăderea presiunii care agravează inflamațiile, iar oamenii care au artrită și reumatism sunt cei care suferă cel mai mult.

Un alt semn al organismului meteosensibil, potrivit medicilor, este durerea de cap, mai ales în cazul celor care suferă de migrene. Vremea mohorâtă declanșează dureri insuportabile de cap. De vină este scăderea presiunii atmosferice, pentru că apare un dezechilibru între neurotransmițători, inclusiv serotonina, care mai este numit și hormonul fericirii. În cazurile mai grave, durerile de cap pot fi însoțite de amețeli și stare de vomă. Studiile acestor fenomene nu sunt elocvente deocamdată, dar oamenii de știință afirmă cu certitudine că acestea pot fi declanșate de răcirea sau încălzirea bruscă a vremii.

Vremea posomorâtă ne fură și din energie. Persoanele meteosensibile se pot simți slăbite în aceste zile reci, mai ales după săptămâni întregi de soare și căldură. Temperaturile scăzute și insuficiența de lumină naturală provoacă scăderea secreției de serotonină, hormonul responsabil de buna dispoziție.

Și pielea este afectată de vremea rece, dar mai ales de vântul puternic și diferențele mari de umiditate. Atunci când în atmosferă crește cantitatea vaporilor de apă, pielea tinde să se dilate, iar când umiditatea scade, învelișul exterior al organismului se contractă. Din această cauză, oscilațiile bruște ale vremii usucă pilea și o fac mai puțin elastică.

Pentru a depăși aceste simptome, medicii recomandă respectarea unui mod sănătos de viață, inclusiv alimentația corectă, bogată în vitamine și minerale. Mai mult, specialiștii spun că pentru a scăpa de meteosensibilitate trebuie să ne învățăm să ne călim organismul. Este nevoie de activitate fizică regulată și plimbări la aer curat, pentru a nu simți atât de acut schimbările bruște ale vremii. De asemenea, în cazul pacienților care suferă de boli cronice, este necesară adresarea la doctor când natura își face de cap, pentru a evita agravarea maladiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *