23 July 2024
mun. Chișinău

Cum să te speli corect pe cap

Spălatul părului, deși pare o rutină banală, este un ritual de igienă, care are și el regulile sale. Pentru că nu sunt respectate, în special femeile ajung să se plângă de diverse probleme, precum că le cade părul, că firele de păr se despică, apare mătreața, scalpul devine uscat ș.a. De la rădăcini și până la vârfuri, părul are nevoie de o îngrijire specială și sunt niște reguli de aur pe care trebuie să le știe oricine.

Woman washing her hair in shower

Spală scalpul, nu părul. Să începem cu începutul: sănătatea pielii capului este cea de care depinde firul de păr. De fapt, atunci când îți speli părul, trebuie să acorzi cea mai mare atenție scalpului, pentru că de la el vin impuritățile și sebumul. Înainte de a aplica șamponul, poți să îl diluezi cu puțină apă. Așa vei reduce din concentrația prea mare de chimicale din el. Apoi, aplică ușor șamponul pe pielea capului și masează, dar nu cu unghiile, pentru a nu te răni, ci cu vârfurile degetelor. Fă mișcări circulare și masează ușor scalpul, pentru a-l curăța de celulele moarte și murdărie.  După acest masaj ușor al pielii capului, care joacă un rol important și în regenerarea firelor, aplică șamponul de-a lungul părului. Ai mare grijă la cantitate. Mai mult șampon sau balsam nu înseamnă un păr mai curat. Din contra, acestea îți pot da peste cap regimul normal al glandelor sebacee și te poți pomeni cu un păr prea gras sau cu mătreață.

part1Temperatura apei este foarte importantă. Chiar dacă ți se pare că apa fierbinte te relaxează, aceasta îi face rău podoabei tale capilare. În general, pentru a avea un păr sănătos trebuie să ai grijă să îl speli cu apă la temperatura de 37 de grade Celsius. Dacă va fi mai caldă, părul se va deteriora. Atunci când îl dai cu șampon, folosește apă caldă, iar când vrei să-l clătești – folosește apă mai rece. Așa ți se vor închide porii și părul va fi curat mai mult timp.

Happy blonde woman with copy space for your text isolated on greAlegeți produsele potrivite tipului de păr. Toate produsele, nu doar șamponul și balsamul, dar chiar și orice spray sau gel, trebuie să fie alese conform tipului de păr. Optează doar pentru cele care corespund necesităților. Sunt produse pentru scalp uscat sau gras, antimătreață, împotriva căderii părului, pentru bucle sau păr drept. Ele sunt împărțite în funcție de componente, iar ceea ce face bine unui anumit tip de păr, poate dăuna altuia. Chiar dacă pare dificil, încearcă până le găsești pe cele potrivite. Dacă după o perioadă nu te mai mulțumesc, treci la o altă gamă. În general, încercați să folosiți șampon și balsam care au la bază ingrediente naturale și nu vă lăsați ademeniți de produse care vă țin părul curat prea multe zile. Asta deoarece acestea îl degresează în mod excesiv și vă dezechilibrează secreția naturală a uleiurilor naturale ale părului.

Aveți grijă cum aplicați balsamul. Reține pentru totdeauna: balsamul este pentru vârfuri, nu pentru scalp! Aplică-l doar de la jumătatea firului de păr în jos, cam de la nivelul urechii. Lăsă-l să acționeze câteva minute, timp în care poți trece ușor prin păr cu un pieptene cu dinții rari. Așa e mult mai ușor să îl descâlcești decât atunci când e uscat. Doar să nu tragi prea mult, pentru că poți rupe firele.

Closeup on young woman combing hair

Părul trebuie clătit bine. Clătitul părului este foarte important. Atunci când ieși din baie pe părul tău nu trebuie să fie urmă de produs cosmetic. Pentru a te asigura că îl clătești bine, jetul de apă trebuie lăsat să curgă de la rădăcini spre vârfuri, atât cu părul aplecat în față, cât și dat pe spate. Nu vă grăbiți, clătiți bine și de câteva ori. După ce ai terminat, treci ușor cu mâna prin păr pentru a simți dacă nu au rămas urme de șampon sau balsam. Dacă acestea sunt pe păr, îi pot dăuna scalpului și provoacă mătreață.

Părul ud este foarte fragil. Niciodată nu-ți freca părul cu prosopul pentru a-l usca mai repede. Doar atinge ușor și lasă-l să se usuce în voie. Nici nu-l pieptăna când e ud, pentru că e fragil și îl poți deteriora. Nu te culca niciodată cu părul ud, pentru că îl poți rupe în somn atunci când îl atingi de pernă și plapumă.

Sursa:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *