23 July 2024
mun. Chișinău

Dar din dar se face rai. Condiții moderne de spitalizare pentru copiii din Secția Gastrologie a Institutului Mamei și Copilului, datorită implicării autorităților și oamenilor cu suflet mare

Acum un an, pacienții Secției Gastrologie și Hepatologie a Institutului Mamei și Copilului erau tratați în condiții destul de dificile. Copiii erau nevoiți să doarmă în saloane inestetice, pe paturi vechi și incomode, să-și păstreze lucrurile personale în dulapuri uzate și să facă baie în căzi ruginite. Între timp, situația s-a schimbat semnificativ: secția a fost reparată capital, cu suportul Ministerului Sănătății și a oamenilor de bună credință. Fundația „Caritate”, a cărei cofondatoare este Svetlana Sainsus, a renovat grupul sanitar, a dotat saloanele pacienților, cabinetele personalului medical și sufrageria cu mobilier modern și confortabil. Aceasta a fost posibil datorită donațiilor colectate de organizație, în sumă de peste 500 de mii de lei, în cadrul unei acțiuni de caritate desfășurată în mediul online.

Ion Mihu: Pacienții sunt mulțumiți, deoarece cunosc ce dezastru a fost aici anterior

„Renovarea dușului și veceului a costat foarte scump. Grupul sanitar a fost reabilitat conform tuturor standardelor. Este elegant și comod pentru pacienți. Nu știu cum de i-a reușit Fundației „Caritate” să adune o sumă atât de impunătoare. Pacienții sunt mulțumiți, deoarece cunosc ce dezastru a existat aici anterior. Calitative sunt și paturile, saltelele, noptierele, a relatat pentru emedicina.md șeful Secției Gastrologie și Hepatologie, Ion Mihu.

Cofondatoarea Fundației „Caritate”, Svetlana Sainsus, a decis să adune fonduri pentru modernizarea secției după ce a fost internată aici, o perioadă mai îndelungată, împreună cu fetița ei. Atunci a trăit personal disconfortul psihologic și fizic pe care îl simt pacienții, din cauza condițiilor de spitalizare inadecvate.

Svetlana Sainsus: Mă bucur că mamele și copiii lor pot, în sfârșit, să doarmă confortabil

„Mă bucur nespus că, în sfârșit, mămicile și copiii au posibilitatea să facă duș în condiții normale, să doarmă pe paturi confortabile. Am reușit să achiziționăm pentru saloanele pacienților, datorită ajutorul oamenilor de bună credință, 35 de paturi, 35 de noptiere și dulapuri. De asemenea, am cumpărat mese și scaune pentru sufragerie și mobilier pentru cabinetele personalului medical”, a povestit pentru emedicina.md Svetlana Sainsus.

Mamele apreciază noile condiții de spitalizare a pacienților Secției Gastrologie și Hepatologie. Pe pagina caritate.md, acestea își exprimă recunoștința față de donatori.

„Este superb. Fetița mea este internată în această secție în fiecare an, deoarece suferă de o boală autoimună. Cu adevărat, secția este de nerecunoscut. Sunteți minunați”.

„Mulțumim donatorilor. Mulțumim Svetlanei pentru efortul de a face lucruri frumoase pentru oameni”.

Secția Gastrologie și Hepatologie a Institutului Mamei și Copilului a fost renovată pentru prima dată în ultimii 40 de ani. În 2023, Ministerul Sănătății a alocat peste 4,7 milioane de lei pentru reparația capitală, care a inclus schimbarea tavanului, podelei, pereților, ușilor, ferestrelor și sistemului de electricitate.

„Mă bucur că veți activa în condiții normale. Este plăcut, curat. Aceasta predispune la o încredere din partea pacienților”, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul evenimentului de inaugurare a secției după modernizare.

În secție activează 23 de angajați, care deservesc, în fiecare an, în jur de 2.000 de copii cu vârsta de la patru luni până la 18 ani, din municipiul Chișinău și regiunile țării.

Cofondatoarea Fundației „Caritate”, Svetlana Sainsus, cu ajutorul donațiilor oferite de către sute de persoane din țară și de peste hotare, a renovat Secția Prematuri și Secția de Cardiologie a Institutului Mamei și Copilului. De asemenea, din fondurile colectate a fost amenajat un teren de joacă în incinta Secției de arsuri a Clinicii „Emilian Coțaga”. În același timp, Fundația „Caritate” a făcut, în ultimii ani, donații importante pentru mai multe case de copii și aziluri din țară. Emedicina.md va relata despre toate aceste proiecte frumoase în edițiile viitoare.