21 May 2024
mun. Chișinău

Jumătate dintre femeile din Republica Moldova sunt abuzate în timpul nașterii de către medicii ginecologi-obstetricieni

În premieră, în Republica Moldova, experți în domeniul violenței împotriva femeilor și medici au început să vorbească deschis despre fenomenul violenței ginecologice. Un studiu realizat la începutul anului 2023 demonstrează ceea ce majoritatea femeilor își permite să discute doar în cadrul familiei – că au fost victime ale violenței psihologice, fizice și chiar sexuale în timpul nașterii sau a tratamentelor obstetricale.

Așadar, 50% dintre femeile intervievate în cadrul studiului „Fără voce. Fără lege. Fără dreptate” au recunoscut că au fost abuzate de către medicii ginecologi și obstetricieni. Dintre acestea, doar șase la sută au reclamat abuzul conducerii instituției medicale sau a poliției.

Cel puțin una din zece femei s-a confruntat cu diferite forme de violență în timpul nașterii. Astfel, 34% au fost supuse manevrelor obstetrice fără acordul lor, cum ar fi metoda Kristeller, epiziotomia, utilizarea oxitocinei, metoda cezariană sau unui tratament inadecvat. În același timp, 14% au fost agresate verbal,  8% – sexual și 3% – fizic.

60% dintre victime nu au depus plângeri împotriva violenței obstetrice, deoarece nu înțeleg că aceasta este o formă de abuz. Cel mai frecvent abuzate sunt femeile de la sate, cu un nivel scăzut de studii, cu venituri mici, precum și femeile cu dizabilități.

Formele violenței obstetrice

Potrivit Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, violența obstetrică și ginecologică se referă la abuzul verbal, fizic și/sau sexual, manifestat prin constrângerea, umilirea și/sau agresiunea care apare în timpul controlului medical ginecologic, în timpul travaliului și/sau la naștere, precum și în timpul procedurilor ginecologice, manifestat de către personalul medical și auxiliar.

Studiul mai arată că există patru tipuri ale violenței ginecologice: psihologică, fizică și sexuală; acte medicale forțate; proceduri dăunătoare sau inutile; întârzierea sau refuzul îngrijirii.

Violența psihologică, fizică și sexuală reprezintă umilirea, abuzul verbal, remarcile sexiste, lipsa de respect pentru intimitate și confidențialitate, precum și abuzul fizic (pălmuire, împingere), penetrare vaginală/ rectală sau atingere în timpul examenelor medicale.

Actele medicale forțate sunt proceduri necesare sau inutile, efectuate fără acordul liber și informat al pacientei.

Proceduri dăunătoare sau inutile nu respectă ghidurile clinice sau sunt efectuate pentru confortul lucrătorilor medicali.

Întârzierea sau refuzul îngrijirii în timpul intervențiilor ginecologice sau obstetrice dureroase.

Studiul „Fără voce. Fără lege. Fără dreptate” a fost realizat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, pe un eșantion de 809 de femei de vârstă reproductivă, în perioada februarie – aprilie 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *