12 September 2024
mun. Chișinău

De ce unii oameni sunt înțepați mai des de țânțari

tiger-mosquitoSunt mici și au un bâzâit enervant, care te zgârie pe creier atunci când vor să-și găsească un loc pe corpul tău. Ești conștient că mai devreme sau mai târziu vei deveni o gustare pentru ei. Vorbim despre țânțari, care ne fac verile caniculare și ploioase un coșmar, mai ales dacă facem parte din grupul oamenilor cu ”sânge dulce”, cum se spune în popor. Aceste insecte se hrănesc cu nectarul din plante. Totuși, sângele este indispensabil pentru femele, care nu pot depune ouă, fără această substanță de culoare roșie din venele oamenilor și animalelor. La rândul nostru, suntem nevoiți să îndurăm mușcăturile de țânțari, apoi mâncărimile și umflăturile inestetice pe piele.

Ce se întâmplă când ne ”atacă” țânțarii?

Irina Batir
Foto: Irina Batîr

Dermatologul și alergologul  Irina Batîr a explicat pentru e-medicina că: ”Atunci când ne înțeapă pentru a se hrăni cu sânge, femela țânțar lasă în piele o anumită cantitate de salivă, care provoacă reacție alergică imediată sau întârziată. Numai femela mușcă, niciodată țânțarul. Primul simptom este înroșirea pielii, apoi apare o umflătură și febră locală. La acest disconfort se adaugă și senzația de mâncărime, iar atunci când scărpinăm zona afectată ne putea alege și cu infecții„.

Ca să ne apărăm de aceste insecte, trebuie să știm de ce suntem preferații țânțarilor

Specialiștii au identificat mai multe categorii de persoane predispuse înțepăturilor. ”Țânțarii sunt atrași de miros, mai ales cel de transpirație. Insectele pot fi ademenite sau îndepărtate de unele parfumuri. Cei mai afectați sunt, de obicei, bărbații. Un rol important joacă și grupa sangvină. În urma mai multor teste, s-a constat că persoanele cu grupa 0 de sânge au fost pișcate de două ori mai frecvent decât cele din grupa A. Cei cu grupa B de sânge se află undeva pe la mijloc.„

Unele cercetări au demonstrat că și oamenii supraponderali devin deseori țintele țânțarilor, la fel ca și persoanele cu o temperatură a corpului mai ridicată. Printre victimele preferate sunt și femeile însărcinate. Și asta pentru că temperatura corpului lor este puțin mai ridicată și expiră mai mult dioxid de carbon (CO2). Și copiii sunt mușcați mai des de aceste insecte, pentru că au pielea și vasele de sânge mai subțiri și mai ușor de pătruns. Deoarece aceștia nu au un sistem imunitar maturizat, pot avea reacții alergice mai puternice la mușcăturile de țânțari. Aceste insecte mai sunt atrase de bacteriile de pe piele și de respirație. Mai exact, cu cât mai mult CO2 expirăm, cu atât mai mult suntem pișcați. Cel mai mult au de suferit persoanele mai corpolente.

Unele studii au mai arătat că oamenii devin atrăgători pentru insecte în cazul în care consumă bere. În urma consumului de alcool, este eliminat etanol prin transpirație, iar temperatura corporală crește.

Cum ne găsesc țânțarii?

Chiar dacă pare greu de crezut, dar aceste insecte ne localizează nu numai după miros, ci și după culorile hainelor. Pentru a ne proteja de înțepăturile de țânțari, cel mai bine ar fi să evităm locurile din preajma apelor, să purtăm haine cu mâneci lungi și pantaloni.

A woman uses insect repellent while camping in Everglades National Park, Florida.

Totodată, rafturile magazinelor și farmaciilor abundă în diverse soluții și spray-uri împotriva acestor insecte enervante. Acestea nu sunt însă recomandate de medici. ”Aceste soluții antițânțar pot irita pielea, provoca reacții alergice, uneori mai severe decât înțepăturile de țânțar. Sunt și remedii naturiste, care pot alunga aceste insecte. Este vorba despre diferite uleiuri eterice, în special cel de levănțică. S-a mai demonstrat că țânțarilor nu le prea place mirosul de busuioc, rozmarin, lămâie, mentă, eucalipt și lemongrass, a precizat dermatologul și alergologul Irina Batîr.

Pentru a ține țânțarii departe de dormitor, ar fi bine să aerisiți casa cât mai bine și să montați plase la toate geamurile.

În cazul unor reacții alergice, doctorii ne sfătuiesc să aplicăm creme sau geluri calmante, care conțin mentol. În situații mai grave este indicată utilizarea unor creme care conțin cortizon, iar dacă alergia este una severă, consultați medicul de familie, care vă poate prescrie tratament antihistaminic. Simptomele care trebuie să ne îngrijoreze sunt febra, durerile de cap și senzația de vomă.

Țânțarii pot fi purtători de diferite boli precum malaria, febra Dengue și virusul Zika. Din fericire, Moldova nu se află într-o zonă în care există riscul acestor infecții. Totuși, atunci când vă deplasați în călătorii în unele țări din America de Sud, Africa sau Asia de Sud-Est, trebuie să aveți mare grijă și să vă vaccinați înainte de plecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *