17 June 2024
mun. Chișinău

Gigantul „Farmaco” ar putea reveni, până la sfârșitul anului, pe piața farmaceutică din Moldova

Până la sfârșitul anului 2017, compania „Farmaco” va putea produce se livra pe piața autohtonă medicamente calitative și accesibile. Asigurarea vine din partea reprezentanților Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, care au avut o întâlnire cu Rainer Alzinger, directorul general „Tauralp Systems GMBH”, companie care, în 2014, a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni ale SA „Farmaco”, deținut până atunci de Guvernul Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre etapa la care se află procesul de reconstrucție a companiei „Farmaco”, precum și despre Ordinul Ministerului Sănătății, care a permis întreprinderii extinderea termenului de implementare a normelor Good Manufacturing Practice (GMP) până la sfârșitul anului 2017.

Foto: Vladislav Zara

Agenția Medicamentului a optat pentru extinderea termenului de implementarea a normelor GMP, pentru ca să aveți timp suficient să finalizați procesul de reutilare a uzinei. Sunt sigur că, până la sfârșitului anului, veți primi certificatul GMP și veți furniza pe piața noastră farmaceutică medicamente calitative și accesibile”, a declarat șeful Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Vladislav Zara.

La rândul său, Rainer Alzinger a dat asigurări că lucrările se derulează conform graficului de execuție, specificând că noul aparataj, instalat la întreprindere, a fost produs în Italia, Germania, SUA, Elveția, Franța, Rusia și va da posibilitatea de a produce medicamente de calitate, precum și forme farmaceutice noi.

„Anul trecut a fost un an greu, pentru că s-au făcut investiții enorme în tehnologii noi, dar anul acesta vom reveni pe piața farmaceutică autohtonă. Aplicarea standardului GMP va face posibilă vânzarea medicamentelor „Farmaco” nu doar în Republica Moldova, dar și pe piețele farmaceutice străine”, a specificat investitorul german.

În prezent, șapte companii farmaceutice autohtone dețin certificate GMP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *