27 July 2024
mun. Chișinău

Indemnizații cu 50% mai mari pentru medicii începători

Statistica tristă a Ministerului Sănătății arată că, anual, aproape fiecare al treilea tânăr care a urmat studii generale în medicină de 9-10 ani renunță să se angajeze în sistemul public al sănătății. Chiar dacă profesia de medic rămâne a fi una prestigioasă și nobilă, proaspeții absolvenți refuză să se angajeze în spitalele noastre din cauza salariilor mici și a condițiilor proaste de muncă. În acest sens, Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de hotărâre care prevede majorarea indemnizației unice pentru medicii și farmaciștii începători, care aleg să meargă să muncească la sate.

Astfel, alocația pentru tinerii specialiști va crește cu 50 la sută și va ajunge până la 45 de mii de lei, cu 15 mii de lei mai mare decât în prezent. Potrivit proiectului Ministerului Sănătății, prima tranșă de 11200 de lei va fi achitată după prima lună de activitate, iar celelalte trei tranșe vor fi plătite la sfârșitul fiecărui an de activitate.

Pentru medicii și farmaciștii cu studii medii alocația unică va fi majorată de la 24 de mii la 36 de mii de lei.

Potrivit datelor oficiale, sistemul de sănătate din țară a pierdut în perioada 2003-2015 peste 3600 de lucrători medicali. Exodul specialiștilor din medicină a fost cauzat, în primul rând, de lefurile mizere. Cei mai mulți au decis să muncească peste hotare, în special în România, iar alții și-au abandonat profesia și s-au angajat în alte domenii mult mai bine plătite din țară și din străinătate.

De asemenea, în perioada 2012-2015, statul a cheltuit aproximativ 100 de milioane de lei pentru pregătirea celor 1030 de tineri, care, în această perioadă, au absolvit Universitatea de Medicină. Aproape jumătate dintre ei a plecat însă din sistem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *