19 May 2024
mun. Chișinău

Indigestia, ce semnifică și când devine o urgență medicală

Aproape fiecare om simte zilnic sau ocazional disconfort sau durere in abdomenul superior și o senzație de plenitudine, imediat după ce începe să mănânce. Ei bine, această stare este numită indigestie sau dispepsie, care include mai multe simptome, printre care balonare, disconfort, greață, regurgitare și este cauzată de aciditatea în exces la nivelul stomacului sau  a esofagului. Mai multe detalii despre indigestie a oferit medicul primar gastroenterolog, Carmen Lamatic, pentru Digi24.

Indigestia, dispepsia sau digestia alterată reprezintă totalitatea manifestărilor pe care le resimțim în abdomenul superior și este legată de înghițirea alimentelor, care nu neapărat pot fi alterate sau contaminate. Indigestia poate fi determinată și de o ingestie prea mare de alimente sau de alimente acide, grase, asociate cu activități toxice precum fumatul, alcoolul, stresul și oboseala, susține medicul.

Semnele și simptomele indigestiei

Indigestia nu provoacă, de regulă, complicații severe, însă poate influența calitatea vieții pacientului prin manifestările clinice: durere abdominală, senzație de arsură sau greutate în stomac, stări de balonare, greață și vărsături. În mod normal, astfel de semne și simptome pot dura de la câteva ore până la două săptămâni.

Diagnosticul este stabilit de medicul gastroenterolog în urma unei anamneze și a unui examen clinic complet, la care se pot adăuga diverse analize medicale. Medicul poate recomanda și o endoscopie digestivă superioară, care permite vizualizarea în detaliu a interiorului esofagului, stomacului și duodenului, în vederea identificării unor potențiale modificări structurale. Investigația este realizată cu ajutorul unui endoscop prevăzut cu o cameră video, introdus pe cale bucală, în partea superioară a tractului digestiv. Imaginile sunt redate în timp real pe un monitor, iar în cazul unei leziuni pot fi recoltate biopsii.

Cauzele indigestiei

Deseori, indigestia este în strânsă legătură cu stilul de viață și poate fi declanșată de alimentație, băuturi sau medicamente. Cele mai frecvente cauze sunt:

Mâncatul în cantități prea mari sau rapid, alimentele grase, prăjite sau picante. Cofeina în cantități mari, alcoolul, ciocolata sau băuturile carbogazoase, de asemenea, pot provoca indigestie. Printre cauze se numără și fumatul, anxietatea, anumite antibiotice, gastrita, ulcerul peptic, boala celiacă, constipația, pancreatita, ocluzia intestinală sau cancerul de stomac.

Când indigestia reprezintă o urgență medicală?

Atunci când simptomele sunt recurente, mai mult de două săptămâni, când pacientul are febră, vărsături dese sau manifestări digestive alarmante, adică lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate. Internarea poate fi necesară când semnele sunt acute, iar durerile abdominale sunt intense.

Dacă starea pacientului nu se ameliorează în urma tratamentului, iar manifestările devin tot mai severe, indigestia poate fi semnul unor afecțiuni precum pancreatita acută, colecistita acută litiazică, o boală ulceroasă, gastrita acută, hernia hiatală, esofagul Barrett, boala de reflux gastroesofagian sau chiar un cancer gastric.

Cum se tratează?

Se administrează un tratament de cruțare digestivă. Toate alimentele acide, grase, dulciurile, cafeaua, care provoacă simptome supărătoare, trebuie eliminate. Porțiile de mâncare trebuie să fie mici, care să includă ceaiuri, supe și, uneori, se administrează medicamente care scad aciditatea gastrică, care stimulează eliminarea alimentelor din abdomenul superior, enzime pancreatice sau medicamente care stimulează secreția vezicii biliare, precum și absorbante de gaze.