22 June 2024
mun. Chișinău

Soluție inovatoare pentru bolile cardiovasculare: miliroboții magnetici

Bolile cardiovasculare (BCV) reprezintă una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, iar aproximativ 80% din cazuri sunt provocate de infarct și accident vascular cerebral. În ciuda numeroaselor tipuri de miliroboți care au fost dezvoltați pentru tratamentul minim invaziv al BCV, deplasarea împotriva fluxului rapid de sânge rămâne o provocare uriașă din cauza lipsei capacității de a rămâne nemișcați și a rezistenței mari a fluidelor din sânge. Prin urmare, cercetătorii chinezi au dezvoltat o strategie de rotație pe peretele vasului de sânge pentru miliroboții magnetici și fără fir ca să se deplaseze în amonte în interiorul acestuia, potrivit unui studiu publicat în revista IEEE Xplore, informează agenția de presă Xinhua, preluat de Agerpres.

Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie Avansată din Shenzhen din cadrul Academiei Chineze de Științe și de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong au propus o schemă de proiectare a unor miliroboți simplificați și o strategie de rotație pe perete, care este mai ușor de aplicat din punct de vedere clinic.

Proiectarea combinată a arcului eliptic și a parabolei reduce rezistența la fluide a roboților cu aproximativ 58,5% în comparație cu roboții convenționali. Modelul de mișcare pe perete le permite roboților să avanseze de-a lungul peretelui vasului de sânge, unde rezistența fluidelor este mai mică, reducând și mai mult rezistența cu aproximativ 30,7 procente în comparație cu abordarea clasică de a se deplasa prin centrul vasului de sânge.

Pentru a explora potențialul clinic al noii strategii, cercetătorii asiatici au testat capacitatea de mișcare a robotului în vasele de sânge de porc. Ei au constatat că milirobotul a trecut prin vasele sangvine în doar 26 de secunde, verificând capacitatea robotului de a se deplasa împotriva fluxului sangvin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *