19 September 2024
mun. Chișinău

Leurda sau usturoiul ursului, medicament natural puternic

Verdeața și mirosul frunzelor de usturoi sălbatic din pădurea care abia se trezește după o iarnă grea, ne aduce primăvara. Leurda este primul detoxifiant natural al primăverii, căutată inclusiv de urși, care ies din hibernare, pentru a-și curăța corpul de toxine. De aici provine numele latinesc al plantei – Allium ursinum (usturoiul ursului). Frunzele tinere de leurdă dau savoare salatelor. Poți consuma chiar și florile albe ale plantei. Profită din plin de sezonul leurdei, pentru a beneficia de proprietățile antibacteriene, antibiotice și antiseptice pe care le oferă. Atenție însă. Se recoltează frunzele fragede, tinere, în lunile martie-aprilie. Nu scoateți planta afară cu tot cu rădăcină. Aceasta trebuie să rămână în pământ pentru a permite regenerarea plantei.

Usturoiul sălbatic este considerat o adevărată bombă nutritivă. Este perfect pentru curățarea organismului, pentru că ajută la eliminarea toxinelor din intestine și stomac. Pe vremuri, pentru aceste proprietăți, oamenii din Roma Antică și Egiptul Antic considerau leurda o plantă miraculoasă, care îmbunătățește funcționarea digestiei și crește pofta de mâncare.

Leurda este foarte utilă și pentru sistemul circulator. Aceasta reduce tensiunea arterială și nivelul colesterolului. Este bună pentru inimă, pentru că încetinește ritmul cardiac. Previne ateroscleroza și formarea cheagurilor de sânge care pot provoca accidente vasculare cerebrale. Grecii antici mai considerau că această plantă este foarte bună pentru potența masculină.

Conține o cantitate importantă de vitamina C, uleiuri esențiale și alte substanțe nutritive, care o fac foarte bună pentru întărirea imunității. Leurda este o plantă benefică pentru tratarea răcelilor, gripei și bronșitei. Mai mult, proprietățile antivirale ale acestei plante sunt de zece ori mai puternice decât cele ale usturoiului obișnuit. Este benefică și pentru lupta cu paraziții intestinali. Pe vremuri, era consumată în timpul epidemiilor de holeră și ciumă.

Frunzele de usturoi sălbatic au proprietăți antibacteriene puternice. Este suficient să le amestecați două-trei minute pentru a ucide toată microflora dăunătoare din cavitatea bucală. De aceea, leurda este foarte bună pentru dinți și gingii. Usturoiul sălbatic este benefic și pentru tratarea diferitor boli de piele, dar și în cazul herpesului sau negilor. Ajută în cazul bolnavilor de reumatism, ameliorând durerea. Unele studii au demonstrat că persoanele care consumă leurdă atunci când vor să se lase de fumat au șanse mai mari să scape de acest viciu. Acest lucru se datorează faptului că usturoiul sălbatic neutralizează efectele nocive ale nicotinei și gudronului din țigări.

Pentru a beneficia de toate aceste efecte minune, leurda trebuie consumată în stare proaspătă. Dacă este uscată sau gătită, proprietățile acesteia se pierd. Frunzele de usturoiul ursului trebuie păstrate într-un loc întunecat și răcoros, cel mult două zile.

Există și câteva contraindicații. Leurda nu este recomandată persoanelor care suferă de pancreatită, colecistită, hepatită, gastrită sau ulcer. De asemenea, nu trebuie consumantă de femeile însărcinate. În cantități prea mari, poate provoca dureri de cap și insomnii.

Sursa:

  • frannsalthealth.com
  • tastycraze.com
  • theguardian.com

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *