14 July 2024
mun. Chișinău

Mai mulți bani pentru fondul de asigurări medicale

De la an la an, statul va aloca tot mai mulţi bani pentru Fondul de asigurări medicale. Guvernul a decis miercuri că transferurile din bugetul de stat în acest scop vor fi stabilite în funcţie de indicele preţului de consum. În prezent, acest lucru se face în baza unei cote fixe din totalul cheltuielilor bugetare, dar care să nu fie mai mică de 12,1 la sută. 

Noile norme au fost aprobate, după ce Ministerul Sănătăţii a venit cu un proiect de modificare a Legii cu privire la mărimea  şi modul de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.

Proiectul a fost elaborat în baza recomandărilor Curţii de Conturi, în urma mai multor audite efectuate la instituţiile medicale, inclusiv la Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Republican şi la Institutul Mamei şi Copilului.

Potrivit Curţii de Conturi, actuala formulă de calculare a transferurilor nu este bazată pe indicatori concreţi, cum ar fi raportul dintre persoanele asigurate de Guvern şi cuantumul stabilit de stat. Instituţia a constatat că din 2010 şi până în 2015 numărul persoanelor asigurate de Guvern a crescut cu peste 93 de mii, în timp ce ponderea transferurilor de la buget în acest scop s-a redus cu 13 procente.

Dacă în 2011, executivul achita 1071 de lei pentru asigurarea unei persoane sau 39 la sută din preţul poliţei medicale, atunci în 2015 cota guvernului a fost de aproximativ 1350 de lei.

Guvernul susţine că a venit cu această iniţiativă pentru a nu admite crize în sistemul de sănătate, cum ar fi lipsa medicamentelor sau consumabilelor şi plecarea lucrătorilor medicali.

Pentru punerea în aplicare a proiectului sunt estimate costuri pentru anul 2018 de 2,67 de miliarde de lei. În baza noii metode de calcul a transferurilor, suplimentar vor fi alocate 150 de milioane de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *