22 June 2024
mun. Chișinău

Majorările de salarii din sistemul sanitar continuă să bucure

Suntem motivați să rămânem în domeniul sănătății, mai ales după ce am simțit efectele creșterii salariale în buzunare. Este afirmația mai multor medici de la Spitalul Clinic Republican, care și-au ridicat lefurile majorate în 15 august. Cu toate acestea, sistemul sanitar din țara noastră are nevoie de aproximativ 3600 de doctori, îndeosebi medici de familie la sate. Spitalele raionale duc însă lipsă în special de anesteziologi și reanimatori de urgență.

Acum un an, un studiu realizat de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății arăta că 71,3 la sută dintre lucrătorii medicali din țara noastră au declarat că renunță la profesie, din cauza salariilor mici. După majorarea lefurilor, cadrele medicale recunosc că lucrurile s-au schimbat spre bine.

Zeliznii Victoria
Foto: Victoria Zeliznîi

Victoria Zeliznîi are 22 de ani și lucrează de aproape un an în calitate de asistentă medicală în Secția Chirurgia Hepatobiliopancreatică a Spitalului Clinic Republican. Dacă până nu demult femeia primea un salariu de aproximativ 3500 de lei, după majorare a ridicat o leafă de aproape 6000 de lei. „Aveam mare nevoie de mai mulți bani. Cu greu făceam față cheltuielilor pentru întreținere, chiriei apartamentului, de fiecare dată eram nevoită să împrumut bani de la părinți pentru astea. Acum însă nu va mai trebui să depind de ei și îmi voi permite mai multe lucruri” a precizat Victoria Zeliznîi.

Turcanu Victor
Foto: Victor Ţurcanu

Și anesteziologul Victor Ţurcanu este mulțumit de noul salariu. Timp de trei ani de activitate la Spitalul Clinic Republican, doctorul deseori își înlocuia colegii, când aceștia aveau nevoie să-și ia liber. Astfel, bărbatul acumula un surplus la salariu, însă își vedea rar familia. Acum el va avea posibilitatea să petreacă mai mult timp cu soția și cei doi copii: „Întrețin singur familia. Soția nu lucrează acum, pentru că are grijă de copii. Evident că îmi va fi mai ușor”.

Selamenteva Inga
Foto: Inga Şelamenţeva

Și cei care activează de mai mulți ani în această instituție medicală s-au declarat mulțumiți de leafa pe care au ridicat-o. Asistenta medicală din Secția terapie intensivă transplant hepatic, Inga Şelamenţeva activează de 10 ani la SCR. De acum încolo, femeia va primi un salariu de bază de 4200 de lei, de peste două ori mai mare decât până recent. La acesta se vor adăuga banii pentru gărzile de noapte şi nu numai. Astfel, femeia va ridica lunar o leafă de peste opt mii de lei. „Sunt foarte bucuroasă. Lucrul în Secția de terapie intensivă este foarte dificil, faptul că mi-a majorat salariul mă motivează să muncesc mai departe.”

Balibov Rodica
Foto: Rodica Balibov

Iar anesteziologul și reanimatorul din Secția terapie intensivă, Rodica Balibov, care lucrează la SCR de șase ani a menționat că: „În țara noastră totul este scump și acești 2000 de lei care s-au adăugat la salariu îmi vor prinde bine. Vreau să-mi trimit copilul la grădiniță și, cu acești bani, îi voi cumpăra cele necesare”, a mărturisit Rodica Balibov.

Noul regulament de salarizare a angajaților instituțiilor medicale a intrat în vigoare în data de 1 iulie 2016.

La Spitalul Clinic Republican activează 297 de medici, 117 medici rezidenţi şi 629 de asistente medicale. Conform documentului aprobat la inițiativa Ministerului Sănătății, medicii de la Spitalul Clinic Republican au ridicat o leafă cu 30 la sută mai mare, iar salariul asistentelor medicale și infirmierelor a crescut cu 25 la sută.

Ultima majorare a lefurilor personalului medical a fost efectuată în 2014. Atunci, salariul tarifar (actualul salariu de funcție), pentru categoria I de calificare, a crescut de la 825 la 1000 de lei sau cu aproximativ 21 la sută.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *