25 April 2024
mun. Chișinău

Medicamentele de strictă necesitate, mai ieftine cu 40%

farmacieMedicamentele de strictă necesitate se vor ieftini, din 12 octombrie, cu 40 la sută. Este vorba despre 160 de preparate farmaceutice folosite cel mai des de moldoveni. Anunțul a fost făcut în această după-amiază de premierul Pavel Filip, în urma unei întrevederi cu reprezentanții farmaciștilor și ai distribuitorilor de medicamente.

pavel-filip
Foto: Pavel Filip

Șeful executivului susține că aceasta este doar prima etapă și că în viitorul apropiat vor urma și alte ieftiniri.Mi-am pus drept scop ca Guvernul să nu impună nimic cu forța. Mi-am demonstrat că pentru orice problemă poate fi găsită o soluție în comun, prin discuții constructive cu farmaciștii și distribuitorii de medicamente. Am reușit să facem un parteneriat, astfel încât să identificăm toate problemele din acest domeniu și să ajungem la un numitor comun. Discuțiile au început încă din luna martie, iar de atunci am reușit mai multe obiective, printre care reducerea taxelor pentru înregistrarea medicamentelor, dar și crearea centrului unic de achiziții în sănătate, care simplifică relația dintre furnizor și instituțiile publice”, a declarat premierul Pavel Filip.

La rândul lor, reprezentanții farmaciștilor au precizat că noile reduceri vin să susțină, în primul rând, persoanele nevoiașe, dar și pe toți cei care, în prezent, nu au posibilitatea să-și cumpere produse la un preț scăzut.

Amintim faptul că, în 5 septembrie, la propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a redus taxa pentru autorizarea preparatelor farmaceutice și a dispozitivelor medicale de către agenții economici cu 25 la sută.

De asemenea, executivul a decis crearea Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate în cadrul ministerului de profil. Structura urmează să excludă deficiențele în mecanismul de achiziționare a medicamentelor.

Ultima ieftinire a medicamentelor a avut loc în 1 aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *