22 June 2024
mun. Chișinău

Medici de la Spitalul ”Sfânta Treime”: Ne bucurăm că primim salarii mai mari

Este salutabil faptul că autoritățile s-au ținut de promisiune și au majorat salariile medicilor. O leafă mai mare ne va permite să ne gândim mai puțin la problemele personale generate de lipsa banilor. Este afirmația unor medici de la Spitalul Clinic Municipal ”Sfânta Treime”.

Avadanii-Radu-250x300
Foto: Radu Avădănii

Reanimatorul Radu Avădănii de la Spitalul Clinic Municipal ”Sfânta Treime” a ridicat un salariu de aproximativ 12 mii de lei, față de opt mii de lei cât a primit luna precedentă. Medicul spune că era gata să lucreze și cu leafa de opt mii de lei. „Avantajul domeniului sănătății este că îți oferă multe posibilități și, dacă ești harnic, muncești mult, îți place ceea ce faci, reușești să te implici în multe proiecte bănoase și nu ești nevoit să trăiești doar din salariu. Lucrez de nouă ani în calitate de medic, mă implic în multe proiecte, inclusiv europene, și am cu ce să-mi întrețin familia. Cu toate acestea, este salutabil faptul că salariul medicilor a fost majorat”, a menționat Radu Avădănii.

Alexandru Musteață
Foto: Alexandru Musteață

Totodată, chirurgul Alexandru Musteață, care lucrează de zece ani în domeniu, susține că până luna precedentă a avut un salariu de aproximativ cinci mii de lei. După intrarea în vigoare a Regulamentului privind majorarea lefurilor, a primit aproape opt mii de lei. „Nu este un salariu mare, având în vedere cheltuielile pe care le suportăm, mai ales pe timp de iarnă, dar este un pas înainte, sunt bucuros că primesc o leafă mai mare. Merită să activăm mai departe în domeniu”.

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a precizat, la o întâlnire cu șefii instituțiilor medicale din raionul Strășeni, că moratoriul instituit miercurea trecută de Guvern, pentru a face economii la buget, valabil până la sfârșitul anului, nu permite majorarea salariilor și pentru alte categorii de bugetari din sistemul sanitar. Autoritățile vor depune însă toate eforturile pentru a depăși situația.

Ruxanda Glavan
Foto: Ruxanda Glavan

Cât despre salariile majorate ale medicilor, ministrul a spus că: ”Din resursele economisite, am repartizat în special tinerilor specialiști. Nu am avut de ales. În caz contrar, peste cinci ani, riscam să nu mai avem doctori. Nimeni nu vrea să submineze medicii cu o experiență mai mare. Salariile acestora nu vor scădea. În cazul în care va apărea o diferență salarială, șeful instituției medicale trebuie să rezolve problema. De obicei, probleme apar în privința medicilor care cumulează mai multe funcții. De exemplu, am întâlnit un doctor care lucrează pentru 2,25 la sută din salariu, ceea ce nu este corect, pentru că din această cauză nu pot fi angajați tinerii specialiști. În general situația privind scăderea salariilor medicilor nu trebuie să existe. Ministerul Sănătății monitorizează procedura de stabilire a lefii fiecărui angajat, din fiecare instituție medicală, astfel încât să nu apară erori”, a specificat ministrul Sănătății Ruxanda Glavan.

Noul regulament de salarizare a medicilor a fost aprobat de Guvern în data de 29 iunie, la inițiativa Ministerului Sănătății.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *