12 October 2024
mun. Chișinău

Meteorosensibilitatea, o problemă pentru o treime din populație

Oscilațiile de temperatură afectează sănătatea multor oameni, mai ales primăvara. Vremea răcoroasă, umiditatea aerului, vântul, zilele prea călduroase, presiunea atmosferică, nebulozitatea (gradul de acoperire cu nori a bolții cerului) etc. sunt factorii meteorologici care, dacă suferă modificări, pot prezenta tulburări obiective sau subiective în special bătrânilor, bolnăvicioșilor, sedentarilor, celor care nu respectă un regim alimentar sănătos, anxioșilor și depresivilor. Despre aceste persoane se spune că sunt meteorosensibile sau meteoropate, ceea ce reprezintă o reacție dură la schimbările meteorologice bruște.

Primăvara, milioane de oameni obosesc repede, atunci când presiunea atmosferică scade. Dacă ești meteodependent, în niciun caz nu înseamnă că ești bolnav. Totul depinde de capacitatea organismului de a se adapta la fenomenele atmosferice și schimbările bruște ale vremii. Simptomele tipice sunt durerile de cap, irascibilitatea, transpirațiile excesive, starea generală de rău, de slăbiciune, durerile reumatice și de articulații, creșterea tensiunii arteriale și chiar depresia.

Când presiunea atmosferică este în creștere, organismul produce însă mai multă adrenalină, iar colicii și crampele se manifestă mai des.

Potrivit medicilor, diferențele bruște de temperatură și deviațiile de presiune atmosferică pot influența energia creată de organismul nostru. În timp ce vremea călduroasă îi binedispune pe cei mai mulți dintre noi, ploaia se răsfrânge negativ și provoacă indispoziție.

Doctorii mai spun că schimbările bruște ale vremii, specifice primăverii, duc la  scăderea imunității organismului, agravării alergiilor sau la creșterea sensibilității în fața bacteriilor și virusurilor. Astfel, specialiștii din sănătate ne atenționează că în aceste perioade, cu temperaturi oscilante, crește numărul îmbolnăvirilor de bronșită infecțioasă și sinuzită.

Sunt multe sfaturi pentru a trece mai ușor peste această perioadă a anului. Medicii ne sfătuiesc să consumăm cât mai multe legume și fructe proaspete, pentru a ne asigura doza zilnică recomandată de vitamine. Printre armele puternice în lupta cu problemele de sănătate de sezon sunt sportul, plimbările în aer liber, renunțarea la fumat și somnul de 7-8 ore în timpul nopții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *