25 April 2024
mun. Chișinău

Ministerul Sănătății, acuzat de organizarea ilegală a concursurilor de ocupare a funcției de director a cinci spitale. Instituția respinge învinuirile

watermarked-A-NemerencoConsilierul municipal Chișinău, Ala Nemerenco, acuză Ministerul Sănătății (MS) că a dispus organizarea concursurilor pentru suplinirea funcției de director a cinci instituții medicale din Capitală, fără avizul Consiliului Municipal (CMC). Asta deși, CMC este fondatorul acestor spitale. Potrivit realitatea.md, alesul local a mai spus că Primăria a delegat, contrar legii, un reprezentat în comisia de evaluare. Prin urmare, Ala Nemerenco cere Ministerului Sănătății să anuleze concursurile și a anunțat că va sesiza Procuratura în acest caz.

În replică, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că emiterea ordinelor este în strictă conformitate cu legislația în vigoare, iar învinuirile aduse de către Nemerenco sunt nefondate. Ministerul face trimitere la Legea Ocrotirii Sănătății și la Regulamentul privind numirea în funcție, pe bază de concurs, a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice, aprobat de Guvern încă în 2007.

Astfel, niciuna dintre aceste norme nu prevede expres că fondatorii spitalelor trebuie să solicite ministerului organizarea concursurilor. Mai mult, reprezentanții  MS spun că acest fapt a fost adus la cunoștința secretarului CMC. În aceste condiții, nu sunt motive de suspendare a concursurilor anunțate, având în vedere că cele anterioare au avut loc, în aceste instituții, în luna martie 2011.

Direcția Sănătate a Capitalei a scos la concurs cinci funcții de director a cinci instituții medicale din Chișinău. Este vorba despre Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, Spitalul Clinic Municipal Nr.1, Spitalul Clinic Municipal Nr.4, Centrul Stomatologic Municipal de Copii, precum și Asociația Medical-Teritorială a sectorului Râșcani al Capitalei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *